Aquest dijous, Salut ha notificat més de 13.000 nous positius en 24 hores. Unes dades que ben bé podrien ser de rècord. De fet, al Regne Unit, estan registrant més contagis que mai. En aquest context, és normal que sorgeixin preguntes sobre les festes de Nadal, la nova variant del coronavirus òmicron, les vacunes, terceres dosis i tests d'antígens. Era previsible tot plegat? Com és que hi ha tants contagis ara?

"Els contagis segueixen pujant, les vacunes el que fan molt bé és evitar la mortalitat i els casos greus; de fet, n'hi ha 10 vegades menys. En part redueixen els contagis, però tenim un problema afegit que és l'òmicron", destaca el metge, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip. "Si puja el nombre de casos o infeccions és normal que els casos i els casos greus acabin sent alts també".

La dura batalla contra l'òmicron

Durant força setmanes, el debat sobre la tercera dosi estava servit. Ara, però, sembla que ha quedat palès que dues dosis no frenen aquesta nova variant. "El que s'ha vist, i se'n comencen a tenir dades, és que amb l'òmicron dues dosis no són suficients per parar els contagis, i entre els casos greus sembla que no hi ha diferència; tanmateix, sí que sembla que protegeix menys amb dues dosis. El que s'està veient és que amb una tercera dosi recuperes. Per això s'està insistint tant als vacunats amb AstraZeneca perquè es posin una tercera dosi", reitera. "AstraZeneca perd protecció, ara bé, AstraZeneca amb Moderna i Pfizer és molt bona, recuperes el que havies perdut i més". 

Preguntat per la quarta dosi que estan posant a Israel, Macip constata que "no té cap dada científica que ho avali. No hi ha cap dada que ho digui". Si bé és cert que, al principi, les dades no semblaven indicar que fes falta una tercera dosi. En aquest context, en conversa amb ElNacional.cat, l'investigador constata que "òmicron ha canviat el panorama". Ara mateix, però, amb les dades actuals, no creu que sigui necessària una quarta dosi. En aquesta pandèmia, però, no sembla que hi hagi massa coses previsibles. Caldrà esperar. 

En aquest context d'espera, Macip també és partidari de fer servir aquestes dosis per vacunar als països pobres, un fet amb el qual s'ha especulat des de l'aparició de la variant òmicron. Es creu que seguiran apareixent variants d'aquest tipus mentre tota la població no estigui vacunada. "Seria més fàcil fer això que anar administrant terceres i quartes dosis, invertir diners i vacunar els països que no tenen recursos".

Infecció passada i una dosi de vacuna: què passa?

"Ara s'haurà de córrer a vacunar els que només tenen una dosi", constata. "Els que tenen dues dosis i han passat la infecció tenen una protecció similar a tres dosis". En aquest sentit, Macip comenta que aquest "protocol" s'hauria establert quan no hi havia vacunes per a tothom. "Al Regne Unit no es va ni plantejar. El motiu és logístic. "Veient que l'òmicron s'escapa dels anticossos, una dosi i la infecció tenen molt poca protecció". Així, el metge destaca que caldria tenir "tots els adults amb tres dosis".

Això no s'aconsegueix de la nit al dia. "Primer cal vacunar la gent més vulnerable i anar baixant". D'aquesta manera, recalca que s'ha començat ara amb els que s'han vacunat amb dues dosis d'AstraZeneca.

Un (altre) Nadal passat per aigua

Les recomanacions dels científics són clares. Fer Nadal amb els convivents i evitar barrejar bombolles, sopars d'empresa i festes. "No és el moment de barrejar-se per Nadal" perquè "el risc és molt elevat". I és que "les dades són les que són". 

Macip també ha valorat la imposició (de nou) de la mascareta a l'exterior. "És una cosa simbòlica". Així, argumenta que si hi ha prou distància social no caldria posar-se-la, i cita com a exemple un cas on sí que seria adequat dur-ne una: "Potser al centre de Barcelona, a les set del vespre al carrer Pelai, fa algun efecte". Malgrat tot, constata que "l'efecte que té és relativament baix". 

Aquests últims dies també hi ha hagut una altra paraula molt repetida: test d'antígens. I és que trobar-ne un és i ha estat un calvari. El professor de la UOC insisteix que hi ha problemes de tests i de rastreig. I ha recordat que si ens fem un test d'antígens a la farmàcia nosaltres mateixos, el govern no pot saber si és positiu o negatiu i, en conseqüència, no es poden fer seguiments. "Al Regne Unit, cada dia una persona en pot demanar fins a 7 i els envien a casa de manera gratuïta. Si surt positiu, et contacten", destaca. Tot i això, Macip ha remarcat que el país té unes altres carències.

 

 

Imatge principal: El metge, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC, Salvador Macip / ACN