La diabetis és una de les malalties metabòliques més esteses per tot el món, especialment la diabetis 2. Es calcula que la pateixen més de 400 milions de persones i en moltes ocasions requereix un tractament crònic, a més d'un canvi en els hàbits de vida. En general, els metges solen aconsellar sis ingestes diàries a les persones amb aquest malaltia, així com una altra sèrie de recomanacions que impliquen adoptar nous costums en el dia a dia.

Però les últimes investigacions apunten que amb tres menjars al dia s'obtenen molt bons resultats en el control del desenvolupament de la malaltia. Recentment, un equip d'investigadors de la Universitat de Tel Aviv, a Israel, ha plantejat la hipòtesi de què menjar segons el rellotge corporal natural d'una persona –que generalment requereix tres menjars més copiosos al dia–, podria ajudar els processos fisiològics a sincronitzar-se millor i reduir la quantitat d'insulina que necessita.


Aliments frescos

La investigació

La dieta que se solia prescriure als malalts consistia a realitzar sis menjars petits repartits durant tot el dia. Segons els experts que han participat en l'estudi que apareix a la revista Diabetes Care, la recomanació de fer tres menjars basa les seves troballes en una investigació en què van participar 28 participants amb diabetis tipus 2.

Els investigadors van dividir els participants en dos grups i els van assignar a l'atzar a seguir la dieta típica de sis menjars al dia o la dieta de tres menjars al dia acabada d'idear. En l'enfocament de tres menjars al dia, els participants van haver de seguir un pla de dieta que suposadament està més en línia amb la inclinació natural dels humans a menjar més al matí i dejunar a la tarda i durant la nit.

Aquesta dieta requereix prendre un esmorzar de pa, fruita i dolços primerenc al matí, tenir un dinar considerable i un menjar petit a l'hora del sopar, que no ha de contenir aliments amb midó, dolços o fruites. L'equip va avaluar el pes corporal dels participants, el control del sucre a la sang, la gana i l'expressió gènica del rellotge circadiari (rellotge corporal), tant a l'inici, com a les 2 setmanes després de l'inici de l'assaig i a les 12 setmanes.

En finalitzar l'estudi, els resultats es van mostrar tremendament reveladors. Van demostrar que els participants amb diabetis que van seguir la típica dieta de sis menjars no van perdre pes i no van veure un millor control del sucre a la sang. Tanmateix, els que van fer tres menjars al dia van perdre pes i van millorar molt els nivells de sucre a la sang.


Plat

De fet, la seva necessitat de medicaments per a la diabetis, especialment per a les dosis d'insulina, va disminuir substancialment. Alguns fins i tot van poder deixar d'utilitzar insulina per complet, segons els científics. A més, la dieta dels tres menjars es va mostrar molt adequada per prevenir moltes altres complicacions, com malalties cardiovasculars, envelliment i càncer, que estan regulats pels gens del rellotge biològic.