El ritme circadià és un rellotge intern de l'organisme que pràcticament compartim tots els éssers vius d'aquest planeta. Consisteix en una sèrie de canvis físics i mentals que es produeixen al llarg de les 24 hores d'un dia i que responen de manera general als processos de llum i foscor. En els últims anys s'estan estudiant de manera més exhaustiva aquests ritmes i les seves implicacions en la salut de les persones, així com els efectes psicològics i fisiològics del desfasament horari i la seva relació amb el benestar.

El cicle son-vigília és la funció més important dels cicles circadiaris, però no és l'únic. Existeixen una altra sèrie de mecanismes afectats per aquests processos en els quals hi ha involucrats diferents gens i la seva alteració està relacionada amb una incidència de malalties més gran, com el càncer o les patologies psiquiàtriques i neurodegeneratives. De fet, existeix evidència científica que interferir en el rellotge biològic escurça la vida.

Un dels últims estudis sobre els cicles circadiaris té a veure amb la seva relació amb la gana i la pèrdua de pes. La investigació ha estat publicada a la revista Obesity, i conclou que quan se sincronitzen els àpats amb el rellotge biològic de l'organisme, s'aconsegueixen millors resultats a l'hora de perdre pes i disminuir la gana.

Menjant

La investigació

L'estudi ha estat dut a terme per experts del Departament de Ciències de la Nutrició de la Universitat d'Alabama a Birmingham i s'analitzen els efectes del que ells anomenen alimentació primerenca restringida en el temps, que consisteix en un dejuni intermitent diari en el qual el sopar s'avança i es realitza a la tarda en comptes de més avançada la nit.

En la investigació es va proporcionar als participants dos programes de dejuni intermitent en els quals es realitzaven tres àpats al dia seguint els patrons dels ritmes circadiaris, un de més avançat que un altre, però menjant els mateixos aliments i les mateixes quantitats durant quatre dies.

Una vegada passat aquell període de temps, es va mesurar el metabolisme dels participants per comprovar quantes calories, carbohidrats, greixos i proteïnes es van cremar. També es va analitzar la gana cada tres hores i els nivells de les hormones implicades en la sensació de gana durant el matí i la nit.

Plat combinat

Les conclusions

La investigació va demostrar que alinear la ingesta d'aliments amb els ritmes circadiaris és una estratègia molt útil a l'hora de reduir la gana i perdre pes. De fet es va produir, entre altres aspectes, una disminució de la quantitat en sang de l'hormona grelina, relacionada concretament amb la sensació de gana i sacietat en l'organisme dels participants.

Encara que els científics creuen que fa falta més investigació sobre això, tot sembla indicar que realitzar una intervenció en l'horari dels àpats que tingui a veure amb una restricció de temps en el que no es consumeixen aliments a partir de determinada hora de la tarda i fins a l'endemà, confereix avantatges metabòlics addicionals en millorar la flexibilitat metabòlica i augmentar l'oxidació de greixos durant 24 hores.