Investigadors catalans han fet una troballa clau per a la detecció precoç de l'Alzheimer, després d'identificar dos biomarcadors a la sang que capten millor els primers indicis de la malaltia neurodegenerativa. La recerca s'ha publicat a la revista Nature Medicine aquest dijous i està liderada pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), de la Fundació Pasqual Maragall; l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar); i la Universitat de Göteborg (Suècia). El descobriment ajudarà a impulsar assajos clínics sobre la fase preclínica de l'Alzheimer.

El BBRC explica que "l'anàlisi de biomarcadors a la sang és un procediment econòmic i no invasiu amb un gran potencial per ajudar el procés diagnòstic de la patologia d'Alzheimer", motiu pel qual l'objectiu de l'estudi ha estat comparar de manera exhaustiva diferents biomarcadors perquè la seva elecció podria diferir segons el tipus d'assaig que es vulgui fer. Així doncs, els investigadors han desenvolupat el nou biomarcador de sang p-tau231 i l'han comparat amb altres cinc: p-tau181, p-tau217, Aβ41/40, GFAP i NfL. En aquest sentit, el centre de recerca precisa que aquest és el primer estudi que investiga tots aquests biomarcadors a la fase preclínica de l'Alzheimer. Els resultats han mostrat que p-tau231 i p-tau217 són els millors per detectar els primers indicis de la malaltia neurodegenerativa.

Desenvolupar nous tractaments

Els científics assenyalen que l'ús de biomarcadors a la sang pot facilitar els assajos clínics de prevenció. "Els biomarcadors són una eina molt útil que podria accelerar el desenvolupament de nous tractaments adreçats a la malaltia d'Alzheimer", comenta el líder de l'equip, Marc Suárez-Calvet. Així mateix, afegeix que "gràcies a ells es podria reduir el temps de reclutament de participants en assajos clínics sobre l'etapa primerenca d'aquesta malaltia, i augmentaria el nivell de participació de poblacions més diverses". 

Per portar a terme la comparació directa entre els biomarcadors, els investigadors han examinat la seva capacitat per detectar els primers canvis cerebrals relacionats amb la malaltia neurodegenerativa als 397 integrants la cohort Alfa+, part de l'Estudi Alfa (que compta amb el suport de la Fundació "la Caixa"). Així doncs, han constatat que hi ha diferències notables entre ells. "A la cohort ALFA+, tots els biomarcadors en plasma provats (p-tau181, p-tau217, p-tau231, GFAP, NfL i Ab42/40) es van alterar significativament a l'Alzheimer preclínic. Això no obstant, la p-tau231 en plasma va assolir nivells anormals amb la menor càrrega d'amiloide", explica la primera autora de l'estudi, Marta Milà-Alomà. Tot plegat, converteix p-tau231 en un biomarcador sanguini molt prometedor per detectar de manera precoç aquelles persones de mitjana edat que presenten els primers canvis cerebrals associats a l'Alzheimer i fer assajos clínics dirigits a aquesta fase primerenca de l'Alzheimer.