El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha dit que el Departament de Salut "ha pecat de voler córrer massa" en la vacunació i per això no ha complert les expectatives i només ha vacunat un 13% de les persones previstes.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trilla ha reconegut que s'ha vacunat una "xifra baixa" de persones i ho ha argumentat en el fet que es va accelerar una setmana l'aprovació de la vacuna i la majoria dels governs pensaven començar a vacunar aquesta setmana.

Problemes logístics

"Hi ha hagut també alguns problemes logístics amb les caixes especials per transportar les vacunes i s'han de formar i posar a punt equips d'infermeres per anar a les residències, i això ha costat molt lligar-ho", ha explicat.

vacuna covid coronavirus catalunya efe

L'arribada de la vacuna a Catalunya fa una setmana / EFE

L'epidemiòleg ha reconegut que "les infermeres són un bé molt escàs i ha estat difícil completar les plantilles" malgrat que 3.000 infermeres s'han apuntat com a voluntàries per participar en la vacunació fent hores extres fora dels seus horaris laborals.

"Jo crec que a partir d'aquesta setmana s'anirà normalitzant la situació", ha dit Trilla, que ha afirmat que "s'ha pecat de córrer massa" i ha posat com a exemple que "Holanda començarà a vacunar el dia 8".

Més preparació

Trilla ha considerat que es necessitava "una mica més de preparació i una mica de realisme en aquestes dates, crec que un inici més lent i després anar creixent hauria estat més realista", encara que ha recordat que "les vacunes no s'han perdut perquè estan congelades". L'epidemiòleg ha suggerit "avançar una mica la vacunació al personal sanitari, si ho encaixem bé, es pot accelerar".

També ha recordat que el nombre de vacunes que subministren setmanalment és limitat i ha dit que s'haurà d'"ajustar la velocitat de creuer al nombre de vacunes que arriben, garantint que d'aquí a tres setmanes s'ha de posar la segona dosi". Per això ha demanat "anar amb prudència, però arribarem a una bona velocitat de creuer", ha dit.

Garantir la segona dosi

"Si arriben cada setmana 60.000 dosis, cal tenir en compte que tothom tingui la segona dosi garantida i per això s'haurien de vacunar 30.000 persones la setmana. És important garantir la reserva de la segona dosi", ha puntualitzat.

Pressió assistencial molt alta

Sobre l'evolució negativa de l'epidèmia, que encamina Catalunya a una tercera onada, Trilla ha reconegut que "la pressió assistencial és de nou molt alta, no estem en bona situació", per la qual cosa ha urgit les autoritats sanitàries a adoptar noves mesures restrictives.

"Qualsevol mesura que vingui seria molt bona, i com més aviat millor, perquè tot porta una inèrcia i tot el que ha passat aquests dies ho notarem d'aquí a tres o quatre dies. S'han de prendre noves mesures i com més aviat millor", ha dit per acabar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat