Segons les dades del departament de Salut, fins aquest diumenge només s'han vacunat 7.774 persones a Catalunya contra la Covid-19. Això suposa que només s'han administrat un 13% de les 60.000 dosis que es van rebre el dimarts 29. Davant aquestes dades, des del gabinet d'Alba Vergés han reconegut que van ser massa optimistes amb els plans inicials, on preveien immunitzar 104.000 persones en dues setmanes.

"Sí que estàvem preparats per fer-ho, però potser vam ser massa optimistes en els terminis temporals, no vam tenir en compte aquesta setmana de preparació", ha admès Carmen Cabezas, directora general de Promoció de la Salut, en una entrevista a TV3. Per això, s'han replantejat el pla de vacunació i a partir d'ara vacunaran cada dia de la setmana, també en festius, cosa que fins ara no havien fet. 

Per què s'han administrat tan poques vacunes contra la Covid-19?

Des de Salut, admeten que la campanya de vacunació contra la Covid-19 s'està duent a terme amb més lentitud, i justifiquen els retards per diversos motius, entre els quals l'aprovació de la vacuna de Pfizer/BioNTech abans del que estava previst. S'esperava que la primera dosi es pogués administrar el pròxim 4 de gener, però l'Agència Europea del Medicament va aprovar-ne la comercialització al desembre i el dia 27 es va vacunar la primera persona a Catalunya.

vacuna covid la selva-acn

Fins aquest diumenge només s'han vacunat 7.774 persones a Catalunya contra la Covid-19, un 13% de les 60.000 dosis. / ACN

Per altra banda, argumenten que el tancament del túnel de Calais a causa de les restriccions contra la nova soca britànica també va afectar perquè les neveres necessàries per a la conservació de les dosis no van arribar a temps. Tot i això, segons han informat fonts del departament a TV3, les neveres ja han arribat.  

La disponibilitat del personal sanitari també ha afectat en els retards amb la vacunació. A hores d'ara, continua faltant personal sobretot perquè no tots els voluntaris han rebut la formació ni tenen disponibilitat horària, ja que treballen fora del seu horari laboral. "L'estratègia és no perdre professionals dels equips d'atenció primària i dels hospitals i per això hem establert les jornades complementàries. Això sempre és més complex organitzativament", ha admès Cabezas. 

Canvis en la campanya de vacunació contra la Covid-19

A partir d'ara, per recuperar la lentitud dels primers dies, vacunaran cada dia de la setmana inclosos festius, amb la intenció de poder subministrar totes les dosis que arriben els dilluns (60.000) en set dies. "Aspirem a posar totes les vacunes que ens arriben i, si en sobren, hem de tenir reserves", preveu Cabezas per aquesta setmana. 

 

Imatge principal: La consellera de Salut, Alba Vergés, a l'Hospital Verge Cinta de Tortosa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat