Les dades no paren de créixer i avui, la velocitat de contagi ja supera l'1. En aquest context, el sotsdirector de Planificació de Protecció Civil, Sergio Delgado, avisa que calen revisar tots els protocols i restriccions actuals: "Cal reflexionar totes les mesures preventives, abans que es disparin", en declaracions a RAC1.

Tendència europea

A més, afegeix: "Són dades amb una evolució desfavorable, des del Pont de Desembre hi ha un creixement constant". Sempre amb la prudència del que acabi oficialitzant la conselleria de Salut, el responsable de Protecció fa una crida a ser més durs tot i que també posa en valor l'activitat econòmica i, per tant, fa una crida a la responsabilitat col·lectiva.

El mirall, per Delgado, continua sent Europa: "Estem veient el comportament del nostre entorn sobre les dificultats que hi ha per contenir els creixements, per exemple Alemanya".

Així doncs, s'esperen canvis en els propers dies: "La reflexió sobre les mesures si són suficients és el que estem analitzant però creiem que l'actuació ha de ser preventiva per evitar el que passa al nostre entorn".

La paraula més repetida per Delgado és "reflexió" i, de ben segur, la presa de decisions posterior anirà marcada per les dades empíriques. El risc de rebrot, que fins ara semblava l'únic indicador que es mantenia a la baixa, puja 25 punts i passa de 343, segons les dades d'aquest divendres, a 368.

I per Reis?

En l'àmbit privat és on Delgado també posa l'accent en la interacció social. En aquest sentit, fa una crida a la mateixa prudència pel dia de Reis, igual que els altres marcats en el Pla de Nadal. La prevenció és l'element que més subratlla ja que la interacció social és la punta de llança de tots els contagis.

Per això, lloa els bons resultats de l'experiment del concert a la Sala Apolo i també es mostra esperançat amb un nou que es prepara en l'àmbit dels pavellons esportius però no nega que, la realitat, és un canvi d'interacció social que "seguirà vigent".

Carrega contra la festa de Llinars

Delgado tampoc ha obviat la festa il·legal en una nau de Llinars del Vallès: "L'actitud irresponsable i gens solidària d'aquestes persones, ens indigna a molts. Fa mesos que demanem molts esforços als ciutadans a molts nivells". Des de Mossos, s'ha especificat que durant el matí d'avui, abans que es faci fosc, intervendran i entraran a la nau.

D'altra banda, no s'han fet PCR ni se'n preveuen perquè Salut ha determinat que no cal. Mossos explica que ahir no les van desallotjar per l'excepcionalitat de la pandèmia que els va fer aturar els protocols marcats fins conèixer la resposta de Salut.