Els primers treballadors essencials que han començat a vacunar-se ja amb la segona dosi estan optant de forma majoritària les recomanacions de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) i optant per repetir amb AstraZeneca. Tal com ha assenyalat El País en un article, l'experiment de combinar dosis no està sortint com estava previst. Després de l'estudi a 600 persones menors de 60 anys que demostrava una alta resposta amb una segona dosi de Pfizer a les persones que havien rebut una dosi de la primera, la majoria opta per repetir vacuna. 

Les dades encara son poques, ja que les diferents regions tot just comencen ara amb les segones dosis. Ho ha fet ja Múrcia, que segons recull el mateix diari, el 90% de les 5.000 persones que van acudir a la cita han demanat repetir pauta. Galícia, de moment, està fent telefonades per saber per avançat quina dosi voldran les persones que tinguin cita i el 87% prefereix el mateix fàrmac. Des d'Andalusia, el percentatge que es recull és del 99% per AstraZeneca. 

Després d'un estira-i-arronsa, Sanitat va decidir que qui optés per mantenir la pauta d'AstraZeneca firmés un consentiment informat. El ministeri insisteix que és un requisit obligat. 

Expressar consentiment

Així, a partir d'ara aquells treballadors essencials menors de 60 anys que van rebre una dosi de la vacuna AstraZeneca per combatre la Covid-19 se'ls inocularà la segona per completar la pauta, que en requereix de dues. Ara bé, des del govern espanyol s'ha aprovat que aquesta sigui Pfizer. Amb tot, aquelles persones que prefereixin completar tot el procés amb AstraZeneca ho podran fer, però, hauran de signar un document en el qual donen el seu consentiment per escrit. 

"Primer: rebutjo rebre una segona dosi d'una vacuna diferent de la rebuda en la primera dosi (que va ser Vaxzevria, d'AstraZeneca). Segon: demano que se’m vacuni amb una segona dosi de Vaxzevria, d’Astrazeneca", es ressalta en el document.

Què diu l'assaig amb Pfizer

Aquelles persones vacunades amb AstraZeneca poden rebre de forma eficaç i segura la segona dosi de PfizerAquesta és la conclusió final de l'assaig clínic CombivacS que ha avaluat una segona dosi de la vacuna de Pfizer –ARN missatger– en persones que ja hagin estat vacunades amb una dosi d'AstraZeneca. En l'estudi hi han participat 600 persones menors de 60 anys.

L'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) ha estat el promotor d'aquest assaig clínic que ha buscat analitzar el possible efecte protector de seguretat de subministrar una dosi de la vacuna d'ARN missatger a persones que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca, una vegada havien passat un mínim de 8 setmanes des de la primera dosi i un màxim de 12 amb una conclusió positiva. 

 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna d'AstraZeneca / Efe