A partir del pròxim dijous aquells treballadors essencials menors de 60 anys que van rebre una dosi de la vacuna AstraZeneca per combatre la Covid-19 se'ls inocularà la segona per completar la pauta, que en requereix de dues. Ara bé, des del govern espanyol s'ha aprovat que aquesta sigui Pfizer. Amb tot, aquelles persones que prefereixin completar tot el procés amb AstraZeneca ho podran fer, però, hauran de signar un document en el qual donen el seu consentiment per escrit. 

"Primer: rebutjo rebre una segona dosi d'una vacuna diferent de la rebuda en la primera dosi (que va ser Vaxzevria, d'AstraZeneca). Segon: demano que se’m vacuni amb una segona dosi de Vaxzevria, d’Astrazeneca", es ressalta en el document. 

Com aconseguir aquest paper?

El passat mes de febrer, es va començar la campanya de vacunació els treballadors dels serveis essencials, però aquesta es va aturar als menors de 60 anys a l'abril després que es registressin diferents casos de trombosis estranyes que, fins i tot, van produir la mort de persones. Aquestes afecten persones baixes en plaquetes, principalment, dones i menors de 60 anys. 

Des de llavors, planava la incertesa sobre què passaria amb aquest col·lectiu fins que la setmana passada es va aprovar que la segona dosi fos amb Pfizer, que se'ls administrarà per defecte. Aquesta decisió es va prendre després que sortís un informe de l'Institut de Salut Carlos III, realitzat arran d'un assaig clínic a través del qual es va vacunar a més de 800 persones amb la segona dosi de Pfizer, després d'haver-ne rebut una amb AstraZeneca. 

Amb tot, els que ho desitgin podran sol·licitar la segona dosi amb AstraZeneca, però ho hauran d'anunciar abans perquè els metges que els atenen estiguin preparats. Per fer-ho, el primer pas serà entrar a la web habilitada pel departament de Salut per demanar cita per la vacunació. En aquest espai és on també trobaran un apartat per informar que volen rebre la segona dosi amb AstraZeneca.  Aquest document l'hauran d'entregar als sanitaris que els atendran el dia de la vacunació.

D'altra banda, per aquells que no tinguin possibilitat d'imprimir-lo també trobaran una còpia del document el dia de la cita. Ara bé, igualment, ho hauran de comunicar prèviament en la web el dia que demanin la cita.  

Imatge principal: Una mostra del tractament d'AstraZeneca / EFE