"La supervivència en càncer de pulmó a Espanya es podria haver reduït en un 2% des del començament de la pandèmia pels retards en el diagnòstic". Així ho ha explicat el cap de Servei de Pneumologia de l'hospital MD Anderson Cancer Center Madrid, Allan Sam, amb motiu de la Setmana Europea del Càncer de Pulmó que se celebra aquests dies i que a més, la xifra real, constata que no la coneixerem fins d’aquí a uns dos anys.

De fet, la supervivència del càncer de pulmó a Espanya, abans de la pandèmia, tenia una clara millora. "El 2010 la supervivència era d'un 10% fins a arribar a un notable 16%, el 2019. Ara bé, l'any 2020 vam començar a veure una lleugera caiguda de l'1% (de 16 al 15%) i s'estima que el 2021 baixi un altre 1%". Malgrat tot, Sam constata que "només el temps dirà quan pot caure més".

Segons dades de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) només durant els cinc primers mesos del 2020, a Espanya van morir 9.147 persones per càncer de pulmó. Durant aquest període, aquest càncer va ser el segon més diagnosticat del món, només després del de mama i és el càncer responsable del nombre més gran de morts a escala mundial (18% del total de morts per càncer).

Covid vs. càncer de pulmó

Tot i que el coronavirus ha estat la principal preocupació dels fumadors durant la pandèmia, no ha estat el principal perill. A través d'un comunicat, Sam destaca que "el principal problema rau en retard en el diagnòstic, ja que l'atenció primària s'ha vist saturada i ha provocat retards en la seva detecció. Això pot tenir conseqüències tràgiques". 

Així, tal com destaca, la simptomatologia del coronavirus pot confondre's amb els primers símptomes de càncer de pulmó. La fatiga, la dispnea, dificultat respiratòria i tos són alguns dels símptomes comuns en ambdues patologies. "Molta gent amb símptomes respiratoris i amb sospita de coronavirus no han anat a la consulta del metge per por, i per tant, no se'ls ha fet les proves necessàries per poder descartar un càncer de pulmó", es lamenta l'especialista. 

La covid ens ha fet fumar més?

Des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut un augment de la quantitat de consum de tabac i una reintroducció de l'hàbit de fumar. D'acord amb dades de l'enquesta OEDA-COVID 2020 de l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions, hi ha un 1,2% més de nous fumadors des que va començar la pandèmia. "El problema és que un 5% dels que havien deixat de fumar, ho han reprès, sobretot en les edats de 50 i 60 anys". 

 

 

Imatge principal: cèl·lules de càncer / Unsplash