Suècia s'ha vist obligada a llençar vacunes d'AstraZeneca perquè diverses persones no se l'han volgut posar. Les autoritats del país han admès que han hagut de llençar a la brossa centenars de dosis de persones que havien anul·lat la seva cita o que no s'havien presentat al saber quina vacuna rebrien. Suècia ha defensat, segons diverses agències, la seva posició assegurant que si no es fan servir aquestes vacunes, es fan malbé perquè s'ha trencat la cadena del fred i que el personal sanitari no va trobar a qui poder injectar les vacunes. Tot i això, diverses autoritats del país han assegurat que el percentatge de rebuig a la vacuna és baix.

El portal thelocal.se informa del fet que diverses regions han dit que grups de persones han rebutjat posar-se aquesta vacuna després que s'hagi confirmat el vincle tot i que "molt estrany" amb els trombes. I tot i que no es pot triar quina vacuna s'administra, sí que se'ls diu quina de totes les vacunes autoritzades estan a punt de rebre. 

Venda i donació de vacunes

Els països estan disposats, en teoria, a vendre o donar vacunes que ja no necessiten, segons un article d'aquest dilluns a la BBC. A banda del cas suec, Dinamarca ha deixat, directament, d'administrar dosis de la vacuna d'AstraZeneca, fet que ha provocat cert interès per saber què passarà amb les dosis que no s'han posat. La República Txeca es va oferir a comprar totes les vacunes d'AstraZeneca del país i també Estònia, Letònia i Lituània van manifestar el seu interès per fer-ho, segons detallava el portal. 

El dijous passat, el director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Kluge, va suggerir que Dinamarca estava intentant fer això. "Entenc que el Ministeri de Relacions Exteriors de Dinamarca està llest o està buscant opcions per compartir les vacunes amb els països més pobres", va remarcar. I alguns països veïns es van oferir a quedar-se amb les vacunes que no eren volgudes. "Encara tenim menys vacunes que les persones disposades a vacunar-se", va exposar la primera ministra lituana, Ingrida Simonyte. "Per tant, Lituània ja ha expressat la seva disposició d'agafar tantes dosis d'AstraZeneca com Dinamarca estigui disposada a compatir". El ministre de l'Interior txec, Jan Hamacek, també ha remarcat el seu interès en el fet que el país pugui comprar les dosis que Dinamarca no vol. Dinamarca, però, encara no s'ha pronunciat.

De moment, les vacunes d'AstraZeneca i Janssen que no es facin servir continuaran a les neveres. De fet, ambdues tenen aquest avantatge, la de poder-se conservar a una temperatura de refrigerador. Malgrat tot, les vacunes tenen una data de caducitat que varia en funció del desenvolupador de la vacuna, recorda la BBC.

No hi ha un registre global de les vacunes que estan sense fer servir arreu del món, però segons constata el mateix portal amb xifres del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), Dinamarca havia rebut 202.920 dosis de la vacuna d'AstraZeneca fins al dia 15 d'abril. Se n'han administrat 150.671 i per tant, en queden 52.249 sense fer servir. Però tal tenir en compte els que han d'arribar. Segons assenyala el portal, la xifra podria pujar fins als 2,4 milions.

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'AstraZeneca al costat de diferents agulles / Efe