Un responsable de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) ha confirmat aquest dimarts un vincle entre la vacuna d'AstraZeneca i els trombes. Segons ha detallat el cap d'estratègia de vacunes de l'EMA, Marco Cavaleri, "ara podem dir-ho, està clar que hi ha un vincle amb la vacuna". 

L'agència de notícies AFP ha recollit les paraules de Cavaleri al diari italià Il messagero tot i que encara no se sap "què provoca aquesta reacció. Encara no ho sabem. En les pròximes hores direm que 'hi ha un vincle, però encara hem d'entendre com passa'".

Setmana de reunions

Els experts de l'EMA es reuneixen aquesta setmana per acabar de finalitzar la seva avaluació de casos estranys de coagulació sanguínia i la seva possible relació amb la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca. De fet, en alguns països, l'ús d'aquesta vacuna està paralitzat per a menors de 60 anys en espera d'aquestes conclusions. 

El Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància, encarregat de monitorar i avaluar la seguretat dels medicaments d'ús humà autoritzats per l'EMA, té programades reunions des d'aquest dimarts fins al divendres, segons assenyala El Periódico. S'espera que l'informe amb les conclusions finals sobre la seguretat d'AstraZeneca arribi aquests dies. 

Ja en una última trobada, la setmana passada, no es va descartar la relació causa-efecte, però tampoc s'hi van trobar evidències clares de possibles vincles entre AstraZeneca i el desenvolupament de coàguls amb un baix nivell de plaquetes, fet que va fer que l'EMA continués considerant que els beneficis d'aquesta vacuna superaven qualsevol risc per efecte secundari. 

Malgrat tot, Alemanya i els Països Baixos han paralitzat per precaució la vacunació amb AstraZeneca en menors de 60 anys en espera de l'avaluació. "La pregunta crucial continua sent si es tracta de fets posteriors o anteriors a la vacunació. Hem de pecar de cautelosos. És prudent pausar-ho per precaució", detallava el ministre neerlandès de Sanitat, Hugo de Jonge, que va remarcar que "no hi pot haver dubtes sobre la seguretat" de les vacunes. 

Per què es va prendre aquesta decisió?

La decisió de suspendre la campanya de vacunació amb AstraZeneca es va produir després de la detecció de cinc casos de dones entre 25 i 65 anys que van desenvolupar trombes en combinació amb un nombre reduït de plaquetes. Una d'elles ha mort després de desenvolupar una embòlia pulmonar extensa dins dels deu dies posteriors a l'administració de la vacuna. 

 

 

Imatge principal: dosi de la vacuna d'AstraZeneca contra el coronavirus / ACN