El final de l'estat d'alarma el 9 de maig vinent no es traduirà en poder-nos moure de manera lliure per tot el territori. El director del Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ho ha recordat avui durant la roda de premsa per analitzar les darreres dades de l'evolució del coronavirus.

"Que acabi l'estat d'alarma no és el mateix que acabin les restriccions de mobilitat", ha dit davant la premsa. En aquest sentit, Simón ha manifestat que amb tota probabilitat es mantindran limitacions "molt més locals" i "perimetrals a petita escala", que es puguin mantenir sense l'aval del decret, que finalitza el 9 de maig. "Que ningú confongui la finalitat de l'estat d'alarma per tal de les mesures de prevenció de la transmissió", va advertit.

Sobre una possible renovació de l'estat d'alarma, ha manifestat que segurament la pandèmia no justificarà el manteniment de la mesura. Amb tot, ha assegurat que "es treballa amb totes les opcions" i, que si fos "estrictament necessari", es podria allargar més enllà de principis de maig.

Respecte al pic de casos que s'esperava després de Setmana Santa, l'epidemiòleg ha celebrat que aquest no s'hagi produït i ha assenyalat que amb tota probabilitat la quarta onada no serà tan important com la segona i la tercera. De fet, ha apuntat que l'increment de casos registrat durant les darreres setmanes sembla haver-se estabilitzat i que, en algunes comunitats, "fins i tot ha començat a reduir-se". 

Aposta per endarrerir el certificat de vacunes

Així mateix, Simón ha parlat de l'administració de la segona dosi d'AstraZeneca. En aquest sentit, ha dit que no s'ha descartat inocular aquest antídot a les persones menors de 60. Tot i això, "hi haurà grups d'edat, no tots, per als que sí que és possible que la segona dosi sigui AstraZeneca o fins i tot que es decideixi aplicar una altra diferent".

Malgrat que la Comissió de Salut Pública està estudiant separar la primera i la segona dosi de les vacunes contra el coronavirus per vacunar més gent, Simón considera que fins al juny no té sentit instaurar el certificat de vacunes. Això és perquè ara mateix la major part de la població que vol vacunar-se no té accés, encara, a la immunització.

 

Imatge principal, el doctor Simón a la roda de premsa d'avui / EFE