El projecte de vacuna de la farmacèutica catalana Hipra serà de dues dosis i serà adaptable si apareixen noves variants i molt versàtil, cosa que s'haurà de confirmar en els assajos clínics que començaran a l'Hospital Clínic de Barcelona i en el Trueta de Girona.

Així ho ha explicat en declaracions a Rac1 Èlia Torroella, directora d'Investigació i Desenvolupament d'Hipra, la farmacèutica d'Amer (la Selva) que té un dels projectes més avançats a l'Estat per disposar d'una vacuna contra la Covid-19 aquest 2021.

El prototip de vacuna està basat en una proteïna recombinant, un model diferent de les d'ARN missatger (Pfizer i Moderna) o adenovirus (AstraZeneca o Janssen), i això la fa "molt versàtil", apta tant per immunitzar per primera vegada com per usar-la de record fins i tot d'altres tipus de vacunes. A l'espera de confirmació en els assajos clínics, els investigadors d'Hipra creuen que per a la primera immunització se'n requeririen dues dosis i després una injecció anual de record, ha explicat Torroella.

Torroella ha detallat que els assajos clínics començaran ja el juny vinent, primer a l'Hospital Clínic de Barcelona i en el Trueta de Girona, tot i que després s'aniran afegint més centres. Si tot va bé, aquesta vacuna podria rebre l'autorització de l'Agència Europea del Medicament a finals d'aquest any i el 2022 la mateixa farmacèutica produiria 400 milions de dosis. "Estem convençuts que podem aportar una bona vacuna per controlar l'epidèmia aquí i a tot el món", ha indicat.

A més, aquest prototip de vacuna ja està dissenyada perquè "en 4 o 5 mesos" es pugui adaptar en el cas d'aparició de noves variants, per assegurar que segueix sent eficaç. Hipra té un model singular amb un “know how” únic que fa que controli totes les fases de creació d’una vacuna: des de la investigació, el desenvolupament, la producció fins a la comercialització.

Torroella ha explicat que va ser el govern espanyol qui va contactar amb Hipra per organitzar la polèmica vista del president Pedro Sánchez a Amer, encara que des de fa mesos tenen una interlocució constant amb l'Agència Espanyola del Medicament i amb el Ministeri de Sanitat. "Confiem molt en aquesta vacuna", ha subratllat la representant de la farmacèutica gironina, que ha assegurat que és la que va "més avançada" a l'Estat.

Hipra compta amb més de mig segle d'experiència en el desenvolupament, producció i comercialització de vacunes per a salut animal i és la primera vegada que treballa en un inmunògen per a humans. 

A la fotografia principal, els laboratoris de l'empresa Hipra d'Amer