El toc de queda no s'eliminarà abans que acabi l'estat d'alarma, però sí es podria "reduir". El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, contestava així les preguntes dels periodistes, que l'han qüestionat sobre la possibilitat de suprimir la restricció abans que acabi l'estat d'alarma, és a dir, el pròxim 9 de maig.

En aquest sentit, Miquel Sàmper, ha explicat que és una de les qüestions que s'està parlant a les interioritats del Procicat. "No s'ha d'interpretar com fer desaparèixer de forma definitiva el confinament nocturn", ha apuntat, "però és evident que ara el tenim en la seva màxima amplitud tal com diu el decret d'alarma, es pot reduir i tan de bo que molt aviat es pugui treure del tot".

 

Segons el conseller, la mesura ha demostrat la seva "eficàcia i eficiència", ja que ha contribuït a reduir les interaccions socials, sobretot entre els joves. Ha afirmat que no serà una mesura "eterna" i que  la ciutadania no "s'ha d'acostumar" a viure amb ell perquè restringeix un "dret fonamental" com és la mobilitat.

Per Sàmper, tot anirà lligat a la situació epidemiològica dels propers dies i setmanes, a partir de la qual també s'estudiaran els canvis de l'estructura territorial, que permetrien una major mobilitat, deixant enrere la de caràcter comarcal, vigent en aquest moment.

Ramentol també aposta per revisar-lo

La resposta és se suma a les declaracions d'ahir del secretari general de Salut, Marc Ramentol, en les quals va obrir la porta a revisar la mesura abans que finalitzi l'estat d'alarma. "El toc de queda ha estat una mesura efectiva, però afecta emocionalment la població. No sé si cal esperar al 9 de maig per revisar aquesta mesura”, va dir en declaracions a Catalunya Ràdio.

De fet, el mateix Sàmper ja va plantejar la possibilitat de flexibilitzar la restricció fa un mes. I, en aquell moment, apuntava al 9 d'abril. "No dic la desaparició però si més no començar a escurçar per donar més aire, més oxigen per a tots els que no poden sortir", ha matisat el conseller.

La consellera Meritxell Budó també es va pronunciar sobre el toc de queda el dissabte durant una entrevista a Rac1, assenyalant que amb tota probabilitat, aquest acabarà quan acabi l'estat d'alarma."Sense un estat d'alarma no es pot aplicar el toc de queda nocturn. Des del Govern de la Generalitat no tenim la capacitat reguladora per aplicar-lo", va dir la consellera.

 

Imatge principal, Miquel Sàmper / ACN