A mesura que augmenten les infeccions per coronavirus al Regne Unit, la gent informa cada vegada més d'haver-se reinfectat de SARS-CoV-2 per segona o fins i tot per tercera vegada. Les infeccions per covid ja superen cada dia els 40.000 casos. Què està passant? 

Una nova investigació ha suggerit que les persones que no s'han vacunat poden reinfectar-se en una mitjana de 16 mesos. És a dir, cada 16 mesos, una persona es pot reinfectar de coronavirus.

Ara que s'acosta l'hivern, els científics ja adverteixen d'aquestes possibles reinfeccions, un fet que podria augmentar la càrrega als sistemes de salut dels diferents països. 

Augment de les reinfeccions

En aquesta època de l'any passat, se suposava que es podien produir reinfeccions, tot i que era un fet força poc comú. Ara, se sap que la immunitat natural de la covid comença a disminuir amb el temps. De fet, un estudi danès ha exposat que els menors de 65 anys tenien prop del 80% de protecció durant, coma  mínim, sis mesos. Els majors de 65 anys tenien només el 47% de la protecció.

L'arribada de la variant delta ha complicat una mica aquesta situació. El risc de reinfecció podria ser més alt des del maig del 2021, quan la delta va començar a ser la variant dominant del coronavirus i es va començar a estendre pels diferents països. 

Nova variant en circulació

Nova variant del coronavirus circulant pel Regne Unit. Ja representa el 6% dels casos de covid al país. I es troba en trajectòria ascendent, segons ha informat l'agència de salut pública del país Public Health England.

Aquesta nova mutació del coronavirus ja té nom, es diu AY.4.2 i és descendent de la delta. Segons una estimació de François Balloux, director de l'Institut de Genètica del University College de Londres que recull La Vanguardia, aquesta nova variant podria ser un 10% més contagiosa que la mateixa delta, que ja era considerada més transmissible. 

Si es confirmés aquesta alta transmissibilitat, seria la variant més contagiosa des de l'inici de la pandèmia i podria estendre's pel Regne Unit i altres països ben ràpidament, al marge de les vacunes. 

Tot i el neguit que pugui ocasionar l'aparició d'aquesta nova variant, una dada per a la calma: no és tan transmissible com al seu dia ho van ser l'alfa o la delta, un 50% o més que qualsevol altra soca del moment. 

Sense mascareta

Al Regne Unit ja no es porta mascareta a diferència d'Alemanya, França, Espanya i Itàlia. Els casos de Covid són més alts al Regne Unit que en qualsevol d'aquests països, però, segons la BBC no es pot dir necessàriament que un estigui causant l'altre.

Els estudis han demostrat que les mascaretes poden ajudar a evitar que el virus es transmeti entre les persones. No obstant això, quan es tracta de mesurar la quantitat de mascareta que redueix un brot, és molt més difícil de precisar.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una vacuna / Efe