El Ministeri de Sanitat ha obert la porta a vacunar contra la covid-19 els majors de 60 anys amb la quarta dosi, però sense fixar data. Després de la petició que van fer dilluns la Comissió Europea, l'EMA i l'ECDC, la Comissió de Salut Pública s'ha limitat a "estudiar" la necessitat d'una segona dosi de reforç tant per a majors de 60 anys com per a personal sanitari i sociosanitari. Això vol dir que l'òrgan que integra el govern espanyol i les comunitats autònomes en cap cas ha aprovat la seva administració, de la mateixa manera que tampoc ha especificat ni el quan ni el com. De fet, encara no s'ha concretat la vacunació amb la quarta dosi dels majors de 80. "Encara queda per definir el moment per fer-ho en funció de l'evidència científica i de la situació epidemiològica", ha dit Sanitat.

Això sí, en la reunió d'aquest dimarts de la Comissió de Salut Pública hi ha hagut consens per recordar a la població la importància d'iniciar o completar la pauta de vacunació recomanada per a cada edat. També ha avançat en el Sistema d'Informació de Vacunacions i Immunitzacions (SIVAIN) que registrarà de forma centralitzada totes les vacunacions i immunitzacions administrades en el marc del Sistema Nacional de Salut. El termini aproximat per al desenvolupament és de dos anys.

La vacunació per a la verola del mico

Per una altra banda, la comissió ha acordat la vacunació preventiva contra la verola del mico de les persones amb pràctiques sexuals de risc i dels contactes estrets amb perill i complicacions de malaltia greu. Concretament, ha recomanat la "profilaxi preexposició" en persones "que mantenen pràctiques d'alt risc" i la "profilaxi postexposició" de contactes estrets de casos confirmats, sobretot en aquells amb alt risc de malaltia greu (població infantil, persones embarassades i persones amb immunodepressió). També es recomana per al personal sanitari i de laboratori amb contactes amb casos confirmats i que hagin tingut alguna incidència en l'ús d'equips de protecció individual (EPI). La vacuna que s'administra és Imvanex, comercialitzada per la farmacèutica danesa Bavarian Nordic. L'estat espanyol ja ha rebut les primeres 5.300 vacunes mitjançant l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (Hera), que cal sumar a les 200 que Sanitat va comprar a un tercer Estat. Totes aquestes injeccions ja s'estan administrant a demanda de les comunitats autònomes. En els pròxims dos mesos arribaran la resta de vacunes necessàries per arribar a les 11.000 que corresponen dins del mecanisme de compra centralitzada.

A Catalunya s'han confirmat 662 casos des de l'inici del brot. A Espanya, el Ministeri de Sanitat ha notificat un total de 2.034 casos confirmats de verola del mico i és el país europeu amb més infeccions. La informació disponible revela que un total de 1.512 són homes i setze són dones. L'edat oscil·la entre els 3 i els 76 anys, amb una mitjana d'edat de 37 anys (amb un interval entre 31 i 44 anys). Dels 429 casos dels quals es disposa informació, el 89,7% va contagiar-se pel contacte estret d'una relació sexual i el 10,3% pel contacte estret no sexual.