L'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ha demanat aquest dilluns als estats membre començar a administrar "immediatament" la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 als majors de 60 anys i vulnerables. En un comunicat del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l'Agència Europea del Medicament (EMA) en el qual recomanen administrar la segona dosi de reforç als majors de 60 anys, Kyriakides ha instat aquestes persones a vacunar-se amb la quarta dosi "el més ràpid possible". "No hi ha temps a perdre", ha remarcat, tot subratllant la necessitat de fer-ho davant l'augment dels contagis i hospitalitzacions. En la recomanació publicada aquest dilluns, l'ECDC i l'EMA apunten que "no hi ha evidències clares" que calgui la quarta dosi en el cas de la població general, així com tampoc en el de treballadors sanitaris i de residències, sempre que no siguin "d'alt risc".

El pic de la setena onada

Precisament aquest dilluns, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que Catalunya està arribant al pic de la setena onada de contagis de la covid-19. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assenyalat que el Departament de Salut preveu que durant uns dies el nombre d'infeccions es mantingui en un altiplà abans de començar a baixar. Tot i l'alt nombre de casos, descarta ara com ara recuperar restriccions, com tornar a generalitzar la mascareta en els interiors, i ha insistit que "la vida s'ha de normalitzar". Argimon ha argumentat que l'indicador clau és el nombre de pacients a l'UCI i ha indicat que es manté al voltant dels 50. Com a llindar per replantejar la situació, ha situat superar els 150 pacients a les UCI per covid-19. 

La baixa automàtica per covid

Argimon ha explicat que unes 4.800 persones han demanat la baixa automàtica per símptomes de covid des que dimecres passat es va posar en marxa aquesta nova via per reduir els tràmits burocràtics als CAP davant l'alta transmissió comunitària del coronavirus. Representen un 15% de les baixes i no han detectat que s'hagi disparat el nombre de sol·licituds davant aquesta possibilitat de fer el tràmit de forma automàtica. De moment, el sistema per obtenir la baixa automàtica és temporal i la previsió és que estigui habilitat durant el juliol i l'agost. En tot cas, una persona només el podrà fer servir un cop. El conseller ha reconegut que no havien parlat amb les patronals abans de presentar el sistema però que sí que ho van fer aquest passat dimecres. De cara al futur, no ha descartat que s'habiliti un sistema similar per a determinades malalties cròniques i ha posat com a exemple l'endometriosi. Ha puntualitzat però que s'ha d'avaluar durant més temps.