La verola del mico s'estén a Catalunya, amb més de 280 casos nous en l'última setmana. Si la setmana passada hi havia un total de 380 casos confirmats, aquest divendres s'ha arribat a la xifra total de 662 positius des de l'inici del brot. Es tracta d'un increment del 75% en set dies, en línia amb els percentatges amb els quals es mou l'Organització Mundial de la Salut (OMS): aquest dijous va dir que els contagis de la malaltia han augmentat un 77% en una setmana. Tornant a Catalunya, el Departament de Salut ha notificat fins ara un total de 800 casos sospitosos o probables de verola del mico. D'aquests se n'han confirmat fins al moment 662 per laboratori i tres per vincle epidemiològic. Ara per ara, hi ha 46 casos més en investigació (24 probables i 22 sospitosos). 

Salut especifica que "la majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat simptomatologia entre el 5 de maig i el 3 de juliol del 2022". Gairebé tots han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. En el cas concret dels homes, les lesions s'han localitzat en les àrees genital i perioral. Tot i això, en la major part dels casos s'han presentat també en altres localitzacions que les autoritats no especifiquen. Dos dels pacients han arribat a requerir hospitalització, però ja han estat donats d'alta. Davant tot això, el Departament de Salut ha recordat que "el mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d'esdeveniments festius multitudinaris".

La verola del mico a Espanya, Europa i el món

En l'àmbit estatal, el Ministeri de Sanitat informa dos cops per setmana de les dades relatives a la verola del mico. En l'última actualització d'aquest dilluns 4 de juliol, la xifra va assolir els 1.256 casos confirmats des de l'inici del brot. Són dades molt diferents de les que ofereixen les comunitats autònomes. La Comunitat de Madrid, per exemple, ha comunicat aquest divendres un total de 1.199 casos ella sola. Per la seva banda, l'OMS va indicar dijous que els casos confirmats de la malaltia s'elevaven a 6.027 en 59 països. D'aquests casos, 4.920 s'havien notificat a la regió d'Europa (a prop d'un 65% de tots els casos).

Davant d'aquest context, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) ha descartat la vacunació massiva contra la verola del mico. Així consta en el document Avaluació ràpida de riscos del brot de verola del mico en diversos països: primera actualització, publicat aquest divendres i que inclou nova informació sobre els diferents quadres clínics dels casos actuals de verola del mico. També incorpora coneixements del treball de modelatge desenvolupat en col·laboració entre l'ECDC i l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA).