El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha anunciat que Espanya podria eliminar l'ús de la mascareta en els espais públics el pròxim mes de juliol. Així ho ha manifestat en la roda de premsa que ofereix cada dilluns per fer un balanç de les dades epidemiològiques i arran de la pregunta d'un dels periodistes. 

"És qüestió de setmanes. És molt possible que sigui al juliol, però no se sap quan perquè cal modificar la llei de març que obliga a l'ús de les màscares. Tot i que serà només a l'exterior. Sanitat treballa en aquest moment idoni i que sigui en l'àmbit nacional", ha exposat Simón.

mascareta ACNUna dona amb mascareta / ACN

El 70% de la població vacunada

Per la seva part, tant la Comunitat de Madrid com Castella-La Manxa han obert aquest dilluns la porta per deixar de dur la mascareta en els espais públics. Amb tot, Simón ha advertit que aquesta decisió és una mesura que es prendrà en el marc del Consell Interterritorial que reuneix la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, amb els consellers del ram de salut.

Ara bé, també ha indicat que aquesta decisió va en paral·lel a la campanya de vacunació i que no es preveu que es dugui a terme fins que hi hagi un 70% de la població vacunada, quan s'aconseguirà la immunitat de grup. Actualment, s'han administrat 26.827.637 milions de dosis, el que representa que un 45% de la població ha estat inoculada amb algun tractament contra la Covid. Al detall, 18.032.417 persones, un 38,0% de la població, ha rebut una dosi; mentre que 9.221.285, un 19,4%, se'ls ha administrat la pauta completa, ja que els tractaments de Pfizer, AstraZeneca i Moderna requereixen dues dosis.  

Aquest mes de maig s'ha iniciat la campanya entre les persones de 50 i 59 anys, mentre que el mes de juny es preveu començar a vaccinar les de la franja d'edat d'entre els 40 i els 49 anys, mentre que el pròxim mes de juliol, les del 30 al 39. 

D'altra banda, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha apuntat que, de moment, estan considerant que la gent pugui anar sense mascareta a l'espai públic, però, ha remarcat que només és una valoració inicial i que no hi ha pressa. "Tant de bo arribi d'hora, però s'ha de fer amb seny. Fins ara, segur, ha sigut la millor eina contra el virus. Ens ha dotat de molt bons resultats així que no hi ha pressa, però és normal que molts ciutadans es comencin a impacientar", ha argumentat Ayuso als mitjans durant el congrés de gastronomia, Madrid Fusion.

 

Imatge principal: Fernando Simón entrant a la roda de premsa / EFE