Lluny queda la tercera onada de la pandèmia a Espanya on es van batre rècords de contagis i morts de Covid. Ara, l'escenari és completament diferent i, en bona part, segons les autoritats per la campanya de vacunació que marxa favorablement. Això ha comportat que l'evolució de la pandèmia vagi de capa caiguda dia rere dia. Una bona mostra d'això és que, segons les darreres dades del ministeri de Sanitat d'aquest dilluns, aquest cap de setmana s'han registrat 9.732 noves infeccions, la xifra més baixa des de juliol. Aquesta dada també és menor que el passat dilluns, quan es van recollir dades de tot el cap de setmana, i es va situar en els  11.067 nous diagnosticats.

Amb aquests nous casos, des que es va iniciar la pandèmia, s'han contagiat de coronavirus un total de 3.678.390 persones. Al detall, en les últimes 24 hores s'han comunicat 965 casos i en la darrera setmana 26.083, principalment, a Andalusia (7.029), Madrid (5.328), Catalunya (3.105) i el País Basc (2.153). 

Un altre indicador que també ha entrat en aquesta tendència de descens és la incidència acumulada que se situa en els 121,75 casos per cada 100.000 habitants, mentre que el divendres aquesta es trobava en 124,34. Cal destacar que en el marc de la tercera onada es va fregar els 900 casos.  

Les morts es redueixen a la meitat

També, en comparació al passat dilluns, s'han reduït pràcticament a la meitat el nombre de morts en un cap de setmana. En concret, aquest dilluns s'han comunicat 48, mentre que fa una setmana, 91. Una altra dada positiva és que en les darreres 24 hores, Catalunya no ha notificat cap defunció per a Covid

Des que es va iniciar la pandèmia, a Espanya 79.953 persones han perdut la vida arran del coronavirus. D'aquestes, 70 defuncions han tingut lloc en els darrers set dies, de les quals 22 han tingut lloc a Madrid, 13 a Andalusia, mentre que en la resta de comunitats s'han comptabilitzat menys de cinc i, en el cas d'Astúries, les Illes Balears, La Rioja i Melilla, cap. 

Aquesta davallada dels indicadors també s'està reflectint en els hospitals on actualment hi ha 4.858 amb Covid, de les quals 1.347 a les UCI. Això comporta una ocupació de les places del 3,91% i 13,98%, respectivament. En la tercera onada, l'ocupació a les UCI va arribar al 47%.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha remarcat en una roda de premsa que aquesta tendència a la baixa demostra que "l'evolució és lenta, però estable. Cada cop tenim menys ocupació a les UCI". També, ha atribuït aquest descens a la campanya de vacunació

En aquest context, Simón ha informat que s'han administrat 26.827.637 milions de dosis, el que representa que un 45% de la població ha estat inoculada amb algun tractament contra la Covid. Al detall, 18.032.417 persones, un 38,0% de la població, ha rebut una dosi; mentre que 9.221.285, un 19,4%, se'ls ha administrat la pauta completa, ja que els tractaments de Pfizer, AstraZeneca i Moderna requereixen dues dosis.   

Ús mascareta

La Comunitat de Madrid i la Castella-La Manxa han obert la porta que es deixi de portar la mascareta en els espais exteriors, però Simón ha advertit que aquesta decisió s'ha de prendre en el Consell Interterritorial, que reuneix la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, amb els consellers del ram de salut.

A més, ha afegit que una mesura d'aquestes característiques no es pot plantejar fins que no hi hagi al voltant d'un 70% de la població vacunada.

D'altra banda, tampoc ha descartat que malgrat que ara s'administri aquestes vacunes contra la Covid és probable que més endavant s'hagi d'aplicar una tercera dosi com a recordatori. 

 

Imatge principal: Una dona espera a la porta d'un restaurant a València / EFE