El genetista i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Salvador Macip ha donat per fet que Catalunya haurà de fer front a una quarta onada del coronavirus.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Macip ha fet aquesta afirmació tot i que ha apuntat que "haurem de veure com serà" aquesta quarta onada i si serà tan dura com les anteriors. "Ara som a la vall entre la tercera i la quarta onada", ha assegurat.

El relaxament de restriccions

Les botigues dels centres comercials i els establiments de Catalunya de més de 400 metres quadrats podran obrir de dilluns a divendres amb un aforament del 30%, va explicar aquest divendres la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés. A més a més, va anunciar que les classes a l'interior de gimnasos podran omplir fins al 30% d'aforament, independentment del nombre d'alumnes, i que a l'exterior es podrà arribar al 50%, el mateix que a les piscines.

Sobre aquest petit relaxament de les restriccions, Macip s'hi ha mostrat en desacord: "Quan les coses milloren, volem córrer i rebaixar les restriccions. Amb una R per sobre d’1 i amb la incertesa sobre la variant britànica, cal ser prudents”.

La vacunació a Europa

L'expert ha criticat el ritme de vacunació a Europa i a l'Estat i ha explicat que "no tenim ni un 5% de la població vacunada”. Macip ha fet aquestes declaracions el dia que la Unió Europea diu que confia haver posat la primera dosi a un 6,4% de la població ara que es compleixen els primers dos mesos de vacunació. Tanmateix, les últimes dades publicades pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) indiquen que només han rebut la primera dosi un 5% dels adults, mentre que la web Our World in Data de la Universitat d'Oxford calcula que només es tracta d'un 4,2% de la població.

retraso vacunas astrazeneca UE - EFE

Una dosis de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid / EFE

El bloc europeu té com a objectiu haver vacunat el 70% dels ciutadans a finals de setembre i espera poder accelerar la vacunació a partir de l'abril amb l'augment d'entregues per part de les farmacèutiques.

Encara sobre la vacuna, Macip no ha descartat que la vacuna contra el coronavirus s'hagi de posar més d'una vegada: "Encara no sabem si ens haurem de vacunar cada any contra el coronavirus”.

Imatge principal: El genetista i professor Salvador Macip / ACN