L'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) ha celebrat la reobertura d'aquests establiments a partir de l'1 de març, encara que sigui només entre setmana i amb el 30% de l'aforament. "La reobertura és un primer pas", ha reconegut Víctor Garcia, el responsable de l'AECC a Catalunya, tot i que ha dit que "no és la solució del problema". En aquest sentit, ha demanat continuar "relaxant" les mesures, impulsar campanyes de suport i donar ajudes directes.

Garcia ha estimat un impacte del 60% de les vendes des de març per la pandèmia. El directiu ha assegurat que una de les mesures "més important" per normalitzar la situació dels centres comercials és la reobertura i creu que la majoria de botigues ho farà el dilluns vinent, amb l'excepció d'aquelles que tinguin problemes per motius d'organització.

Garcia ha demanat "no fer cap pas enrere" i ha assegurat que la reobertura dels centres comercials, conjuntament amb el procés de vacunació, podria ser el "pas definitiu" cap a la recuperació del comerç.

El responsable de l'AECC a Catalunya ha reconegut que aquest sector no pot "treballar amb normalitat" per l'impacte de la pandèmia, però ha recordat que hi ha mesures per evitar prendre decisions "tan dures" com el tancament dels establiments. Alhora, també creu que la poca antelació de les decisions del Procicat afectaran especialment botigues amb un "repte més difícil" a l'hora de gestionar l'estoc o el personal.

Bars i restaurants als centres comercials

La pròrroga de les restriccions del Procicat no contempla l'obertura dels bars i restaurants ubicats en aquests establiments. Així doncs, tot i que Garcia ha valorat en general "molt positivament" l'anunci del Govern, ha criticat que no s'hi inclogui la restauració i ha demanat equiparar les "desigualats" dins d'un mateix sector.

En aquest sentit, el Gremi de Restauració ha criticat la pròrroga de les restriccions del Govern, les quals no han previst canvis pel sector, i ha dit que les recorrerà judicialment. "Allargar el tancament de la restauració dels centres comercials és una condemna a mort; les pimes i els autònoms d’aquests espais s’han arruïnat i la culpa no és de la pandèmia”, ha sentenciat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols

La resta de restaurants i bars, ubicats en altres zones, hauran de seguir funcionant en les mateixes franges horàries establertes fins ara, de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h, amb aforament limitat a l'interior.