El Departament de Salut ha decidit activar el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 per les temperatures altes, humitat molt baixa i sequera que s'esperen a partir d'aquest dimecres i fins, almenys, el dimarts que ve. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que l'onada de calor tindrà molta incidència, especialment, a les comarques de Ponent (Segrià, Noguera, Urgell, Pla d'Urgell i Garrigues) i a la Catalunya Central. En aquests punts, el perill es considera que és molt alt (5-6).

Gairebé tota la resta de comarques del territori català tampoc es deslliuren d'aquestes temperatures extremes. A partir dels propers dies, també s'espera que aquestes se situïn en risc 3-4 per l'onada de calor. En aquesta línia, Salut considera essencial activar el POCS, de manera que es reforça tot l'equip operatiu del Sistema d'Emergències Mèdiques i el servei del 061. Particularment, s'intensifica el suport a les persones fràgils i amb malalties cròniques per atendre les necessitats que puguin tenir mentre duri l'onada de calor.

Què és el POCS?

El Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut és un mecanisme que coordinen l'Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut que té tres objectius: "predir amb la màxima anticipació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de perill, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població a Catalunya i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de Calor", diu el web de Salut.

En relació amb les línies d'actuació, n'hi ha diverses, però destaquen la recopilació i difusió de dades meteorològiques, la valoració de les previsions que hi ha a partir dels preavisos o avisos d'onades de calor i de temperatures extremes, el monitoratge de dades de defuncions, intervencions de prevenció i seguiment de col·lectius vulnerables o la difusió de recomanacions a la població general i als professionals sanitaris per protegir-se davant de les condicions meteorològiques extremes.

El POCS té tres fases d'actuació, que varien segons el context climatològic. La fase 0 (de l'1 de maig al 15 de juny i del 31 d'agost al 30 de setembre) i la fase 1 (del 15 de juny al 31 d'agost) estan activades cada estiu, ja que una d'elles és la fase preparatòria i, l'altra, la que fa referència a les actuacions i recomanacions que es duen a terme cada any per la calor.

Ara bé, la fase 2 (que és la que s'ha activat ara) és la que es posa en marxa quan es preveu una pujada inusual de les temperatures i que comporten situacions meteorològiques de perill de llindar baix i alt. Aquesta setmana, Catalunya es trobaria en aquest escenari i el llindar de perill és alt. Això comporta que s'activen els plans d'actuació previstos a cada centre sanitari, a les residències, s'efectuen intervencions específiques a l'atenció primària i als serveis socials i es reforça i s'intensifica la divulgació de recomanacions, a més d'activar-se els recursos d'emergència (Pla de Protecció Civil de Catalunya, Emergències Mèdiques i Creu Roja).

Consells per protegir-se

La Generalitat demana a la població que segueixi diversos consells d'autoprotecció. En les hores de sol, per exemple, es recomana tancar les persianes de les finestres on toca, obrir les finestres durant la nit, estar als llocs més frescos, posar en marxa algun tipus de climatització (si és possible), refrescar-se amb aigua, utilitzar roba lleugera, caminar per l'ombra, beure aigua molt sovint o reduir l'activitat física a les hores de més calor.

Paral·lelament, és aconsellable evitar els àpats molt calents i que tenen moltes calories, així com ajudar les persones més vulnerables i consultar al metge, en el cas de les persones que prenen medicació per malalties cròniques, si aquesta pot tenir incidència en la termoregulació i quins ajustos s'han de fer en cas que així sigui.

 

Imatge principal: Una noia es refresca a una font de Lleida. EFE.