El departament de Salut farà un cribratge massiu a més de 170.000 professionals de la comunitat educativa després de les vacances de Nadal. Així ho han confirmat en una roda de premsa conjunta de Salut i el departament d'Educació, on han comparegut la consellera Alba Vergés, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, i el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray

Amb la voluntat de mantenir les escoles obertes després de Nadal i evitar un rebrot, es faran proves PCR d'automostra a tot el professorat i tot el personal que treballa en centres educatius. Durant tres setmanes, a partir de l'11 de gener, quan començarà el segon trimestre, fins al 29 de gener, s'enviaran de manera escalonada kits a tots els centres educatius de Catalunya perquè els docents i la resta de personal es facin ells mateixos la tècnica del frotis nasal i després enviïn les mostres als laboratoris per detectar els casos de Covid-19

"Hem estat treballant en un calendari de PCR per ser capaços de garantir totes les substitucions dels casos positius que es detectin", ha explicat González-Cambray. Les proves es distribuiran a tots els centres, des de llars d'infants fins a formació professional, de manera esglaonada i equilibrada tenint en compte la població de cada municipi.

Evitar que les escoles siguin focus de rebrot després de Nadal

Tant des del departament de Salut com el d'Educació, han reiterat que "les escoles són espais segurs". Durant aquest primer trimestre, només han hagut de tancar 31 centres educatius (el 0,61% del total) i 4 de cada 5 no han deixat d'anar mai ni un dia a l'escola. "Les escoles no han estat focus d'infecció, sinó al contrari i ens ha servit per poder fer un control", ha assegurat la consellera Vergés.

alba verges

La consellera Alba Vergés ha anunciat un cribratge massiu als professionals de la comunitat educativa després de les vacances de Nadal. 

Tot i això, no han deixat de mostrar preocupació per les dades actuals de la pandèmia. "El contagi a les escoles pràcticament inexistent, però l'escola és sensible al que passa al seu entorn", ha advertit el conseller Bargalló. Després de setmanes de descens, els indicadors de la pandèmia han experimentat un creixement els últims dies. Per això, Vergés ha assegurat que s'hauran de fer "passos enrere sí o sí" en el pla de reobertura de tots els àmbits. 

L'objectiu, però, continua sent mantenir les escoles obertes. "Tancar-les és l'última opció", ha assegurat Argimon. Per això, també han demanat responsabilitat a la comunitat educativa durant les festes perquè les escoles no siguin el focus del nou rebrot.