Quan l’Estat i les comunitats van acordar les mesures per a Nadal, la situació epidemiològica era una. Ara, dues setmanes més tard, és una altra lleugerament diferent. Per això, el Ministeri de Sanitat ha elaborat un nou document. Segons l’esborrany, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, els governs autonòmics estaran habilitats per aplicar “mesures i criteris més restrictius” en diversos àmbits, com el toc de queda o el nombre màxim de persones en reunions familiars. El nou acord es debatrà i eventualment aprovarà durant el Consell Interterritorial d’aquesta tarda.

El nou acord consta d’un sol punt. Concretament estableix que “les comunitats i ciutats autònomes poden aplicar mesures i criteris més restrictius en els quatre primers apartats” del pla de Nadal original, en vista de l’evolució de la situació epidemiològica. Aquests quatre apartats són els confinaments perimetrals, les trobades familiars i amb persones properes, la limitació de la mobilitat nocturna i la realització d’esdeveniments nadalencs multitudinaris.

Per tant, es podria prohibir qualsevol viatge entre comunitats (també els familiars), baixar del màxim de deu persones en reunions familiars o avançar el toc de queda de Nadal i Cap d'Any abans de la 1.30.

L'exposició de motius del nou acord sosté que "les mesures plantejades en data 2 de desembre es van realitzar a partir d'una situació epidemiològica amb una tendència descendent però amb situacions diferents en les diferents comunitats i ciutats autònomes". No obstant això, afegeix el document del Ministeri, "en els últims dies s'ha observat un alentiment generalitzat en el descens de les taxes d'incidència que s'anava observant, i fins i tot, en alguns territoris, una lleugera tendència ascendent". Per això consideren necessari "fer una avaluació contínua de la situació que permeti, en cas necessari, escalar les mesures de control de forma ràpida davant de canvis en la tendència".

Sánchez: "Evitar la tercera onada"

Ja en la seva intervenció davant del Congrés aquest dimecres al matí, Pedro Sánchez ha defensat que “si cal endurir el pla de Nadal, no tinguin dubtes que el govern d’Espanya ho proposarà a les comunitats autònomes”. En aquest sentit, el president del govern espanyol ha assegurat que “aquest Nadal decidim si evitem la tercera onada i entronquem amb la vacunació”, ha reblat. Tot i que ha dit que Espanya és "un dels països amb millors dades", ha alertat que s'està produint un "augment preocupant del nombre de contagis".