Les previsions de les autoritats sanitàries s'estan complint: el descens de nous casos de Covid-19 s'ha frenat i, per contra, la velocitat de reproducció del coronavirus (Rt), el risc de contagi, ha registrat un brusc augment.  Les dades d'avui ho confirmen: el risc de contagi segueix pujant  i se situa en 0,95 quan el dia anterior estava en 0,92. En paral·lel, els nous casos mantenen la tendència i es comptabilitzen 1.484 contagis més, segons el Departament de Salut.

La dada negativa segueix sent la mortalitat. Ja són 16.044 les persones que han perdut la vida a conseqüència de la pandèmia des del març passat. El darrer recompte comptabilitza 50 noves defuncions.

Velocitat de reproducció a l'alça

El trencament inesperat de la tendència a la baixa de la velocitat de reproducció de la Covid-19 registrada al llarg de novembre és un fet que preocupa les autoritats sanitàries, que miren amb preocupació la possibilitat d'arribar a l'1. Només fa dues setmanes el risc de contagi estava en 0,76, i ha estat coincidint amb l'aixecament d'algunes de les restriccions que ha tornat a pujar.

En paral·lel, i preveient aquest impacte, s'han posat en marxa cribratges massius de Covid al llarg del país, que permeten detectar asimptomàtics i trencar cadenes de transmissió. De nous casos segueixen havent-n'hi. S'ha frenat el descens de contagis, que es mantenen per sobre del miler. En el darrer recompte són 1.484, quan el dia anterior havien estat 1.696 i 1.797 dimecres. En totals ja s'han notificat 347.047 casos. En una setmana s'han fet més de 126.000 proves PCR i d'antígens, el 4,67% ha donat positiu.

Per contra, sí que es detecta un descens en el risc de rebrot de la Covid-19, que passa del 217 al 212. Baixa després de tres dies de tendència a l'alça.

Pressió assistencial

Sí que es manté, encara que lentament, un descens de la pressió assistencial. Als hospitals hi ha ingressades 1.524 persones, 67 menys que el recompte anterior de salut. A les unitats de cures intensives també hi ha hagut un descens de pacients atesos. Ara són 418 els crítics ingressats, vint menys que en el registre anterior.

“Reducció imperceptible”

Davant d'aquesta situació epidemiològica, el Procicat ha descartat avançar en el pla de desescalada, sobretot enmig del pont de la Puríssima. L’aixecament de les restriccions, el 23 de novembre passat, amb l'obertura de bars, restaurants, cinemes, teatres i centres esportius amb limitacions, ha posat fre a la tendència descendent dels contagis. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el quart dia de la reobertura, fa una setmana, ja van observar que es començava a frenar la tendència a la baixa dels nous casos. Ara la reducció “és imperceptible", ha destacat.

Paral·lelament a la frenada del descens de contagis, el nombre de persones ingressades a les UCI baixa, però només un 1%, i els hospitalitzats, un 2%. Aquesta situació, juntament amb l'increment "brusc" detectat els últims dies del risc de contagi (Rt), ha provocat que els responsables de Salut apostin per la prudència i no hagin acordat avançar al tram dos del pla de reobertura, amb l’aixecament de més restriccions.

Les autoritats sanitàries insisteixen en la pressió assistencial. Argimon ho va resumir així: al principi de la segona onada hi havia 140 pacients a l'UCI i es va arribar fins a uns 600. "Si en les pròximes setmanes hi afegíssim 400 pacients més, tornaríem a estar com en la primera onada, amb hospitals només dedicats a la Covid”, va dir.

Imatge principal, cribratge de Covid-19 realitzat aquesta setmana a Mercabarna / EFE