Ja és oficial. A partir d'aquest dijous els establiments i les activitats hauran de tancar a les 00.30 h, les reunions i les trobades socials es veuran limitades a un màxim de deu persones i no estarà permès menjar o beure en grup a l'espai públic.

Amb la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), avui entren en vigor les noves restriccions proposades pel Govern per controlar la propagació de la covid-19, que aquest dimecres van ser avalades pel TSJC. Exactament, què es pot fer i què no amb les noves mesures?

  • Tot tancat a les 00.30 h. Es restringeixen els horaris de bars, restaurants, botigues, teatres, cinemes, auditoris, locals nocturns... Qualsevol activitat comercial, cultural o de lleure s'acabarà a dos quarts d'una de la matinada. A més, no estarà permesa la venda de begudes alcohòliques en establiments comercials entre les 22.00 i les 6.00 h.
  • Un màxim de deu persones. Les reunions i trobades tant en espais públics com privats no podran superar el límit de deu persones, excepte si pertanyen a la mateixa bombolla de convivència. Alhora, a l'interior d'establiments com bars i restaurants l'aforament màxim és del 50% i podran seure juntes un màxim de sis persones, amb les taules separades per dos metres.
  • Prohibit menjar i beure en grup al carrer. Les persones no podran reunir-se a la via pública per menjar o beure. D'aquesta manera s'evita que es facin botellons o dinars de grups al carrer, en places, parcs o platges. Així, al DOGC es recomana que les administracions tanquin l'accés als "espais de pública concurrència de titularitat pública" entre les 00.30 i les 6.00 h.
  • Asseguts als concerts. Els esdeveniments culturals amb la gent dreta i sense respectar la distància de seguretat s'acaben de moment. Les persones hauran de romandre assegudes i mantenint les distàncies si assisteixen a un concert o qualsevol altra mena d'actuació.

 

 

Aquestes restriccions són les primeres que arriben per intentar combatre la cinquena onada de la covid-19, però encara quedem pendents de si el toc de queda és avalat o no per la justícia. Aquest dimecres la Generalitat ja el va decretar en 158 municipis, d'una de la matinada a sis del matí.

Alguns ajuntaments havien pressionat el Govern perquè apliqués la restricció de la mobilitat nocturna, ja que les mesures que entren en vigor aquest dijous van ser qualificades de toc de queda en cobert que traslladava la responsabilitat als municipis. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar "claredat" sobre el control de les noves mesures i es va queixar de la manca de recursos per fer-les efectives.

Un moment molt dolent

Les restriccions que entren en vigor aquest dijous i el toc de queda arriben en un moment molt dolent de la pandèmia a Catalunya. Ahir coneixíem que el país ja té més de 800.000 ciutadans que han passat el coronavirus, dels quals els últims 100.000 es concentren només a la cinquena onada.

La tendència de contagis es manté en 8.000 diaris des que va començar la setmana passada. Tot això, acompanyat d'un increment de les hospitalitzacions, que han fet que sigui necessari prendre de nou mesures extraordinàries per lluitar contra la pandèmia.

 

Imatge principal: Estrangers de festa als carrers de Barcelona / Foto: Pau de la Calle.