El Govern ha decidit endurir el criteri d'aplicació del toc de queda als municipis d'arreu de Catalunya. La intenció és frenar la cinquena onada. Fins ara, el confinament nocturn s'aplicava a les poblacions de més de 5.000 habitants on hi hagués una incidència acumulada superior als 400 casos per 100.000 habitants. Ara, però, el criteri ha canviat i passaran a formar part de la llista de municipis els que tinguin una IA7 igual o major als 250 casos. 

El canvi, segons ha remarcat el mateix Govern, es deu a l'augment de la pressió sanitària i amb l'atenció primària desbordada. Aquest dimarts hi ha 2.226 persones hospitalitzades per coronavirus, 589 de les quals crítiques a les UCI.

A què es deu aquest canvi de criteri?

Segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest nou barem està justificat perquè al principi "vam marcar un criteri extremadament alt amb 400 casos per cada 100.000 habitants, quan amb 150 casos el risc ja és alt".

Segons el govern espanyol, una incidència superior als 250 casos, el nou límit marcat a Catalunya per imposar el toc de queda, indica un risc extrem. Ara mateix, segons les dades del Ministeri de Sanitat, la incidència a set dies global al país és de 320,06 casos, mentre que a 14 es fixa als 845,38.  

Amb aquest nou criteri, la restricció afectarà molts més municipis, que fins ara no arribaven al límit. Si el passat dijous eren 162 poblacions catalanes afectades, ara en són 176.

Toc de queda 15 dies més

A més, el Govern ha decidit aplicar el toc de queda durant els pròxims quinze dies i no set, com es feia fins ara. El passat 9 de maig va caure el toc de queda que era aleshores, vigent des de finals d'octubre de l'any passat.

El Govern va tornar a aplicar el toc de queda amb l'aprovació del TSJC a partir del 17 de juliol amb l'objectiu de frenar la cinquena onada. 

Els joves d'entre 12 i 15 es podran vacunar a partir de dimecres

Amb la situació actual i amb la cinquena onada del coronavirus ben viva, el Govern ha volgut fer un pas endavant. Els menors podran vacunar-se a partir d'aquest dimecres, d'acord amb l'anunci que ha fet l'Executiu aquest dimarts. Concretament, l'executiu català obre la vacunació a tots aquells joves d'entre dotze i quinze anys, un col·lectiu que formen aproximadament uns 300.000 joves que podran demanar cita a partir de demà per immunitzar-se contra la covid-19 mitjançant l'app de Salut.

El president Pere Aragonès ha qualificat de bona notícia el ritme de vacunació actual, després d'haver assolit la xifra de cinc milions de primeres dosis administrades. "Ara toca fer un pas endavant, des de dimecres podran demanar la vacuna els joves d'entre 12 i 15 anys", ha dit Aragonès durant la seva compareixença.

 

 

Imatge principal: toc de queda a Barcelona / Carlos Baglietto