La desacceleració de la cinquena onada es consolida un dia més entre els indicadors epidemiològics amb una petita excepció: l'Rt. L'indicador que mostra la velocitat de contagi de la covid es manté igual en les últimes hores, en 0,74 punts. Des del seu màxim en aquesta onada registrat el 6 de juliol l'Rt no ha deixat de baixar, a poc a poc, però de forma constant. Tot i aquesta novetat en la seva evolució no és una xifra negativa, ja que continua estant per sota d'1, la qual cosa significa que la malaltia ha deixat d'expandir-se i ha entrat en recés. 

La resta d'indicadors epidemiològics mantenen la seva tendència descendent dels darrers dies. En les últimes hores s'han registrat 3.359 nous contagis, gairebé 500 menys que el dia anterior. El nombre de contagis fa dies que oscil·la entre més de 3.000. Es tracta d'una xifra alta, però que queda lluny dels rècords que s'han assolit durant aquesta onada. 

El risc de rebrot baixa un dia més i se situa en 578 punts. També baixa la incidència acumulada a 14 dies (14) i passa de 830,84 casos per cada 100.000 habitants a 804,56. De nou ens trobem amb una xifra molt alta, però que mostra una inclinació a la baixa continuada. Tots els indicadors es desenvolupen de forma diferent depenent de la part del territori que s'analitzi, actualment als municipis costaners se segueixen registrant les dades més preocupants, amb algunes excepcions en localitats d'interior. 

Menys ingressats

Un dia més arriben bones notícies des dels passadissos dels hospitals catalans. Després de setmanes amb una altíssima pressió hospitalària sembla que s'albira un canvia de tendència. En les últimes hores s'han tornat a notificar altes a planta i les UCI. Ja hi ha 68 hospitalitzats menys a planta per la covid, deixant un total de 2.080. Cinc pacients de l’UCI també han rebut l'alta i ara hi ha un total de 576 persones a les unitats de cures intensives. 

Més morts

El contrapunt més amarg que ens deixen les dades avui és el nombre de morts. La mortalitat durant gran part de la cinquena onada s'ha caracteritzat per unes taxes de mortalitat molt baixa i, a l'inici, gairebé inexistents. Ara, però, cada dia es registren morts i el nombre s'ha elevat. En les darreres hores s'han notificat 35 defuncions, 7 més que durant la jornada anterior. 

Són xifres que s'allunyen molt de la mortalitat en altres onades, però que segueixen despertant preocupació. A diferència dels contagiats o els hospitalitzats els perfils dels morts no ha rejovenit en aquesta onada. Segons Salut, la majoria de les defuncions segueixen concentrant-se en les franges d'edat més grans. 

Vacunació constant

Les dades sobre el nombre de vacunes administrades en les últimes hores són molt semblants a les registrades ahir. De nou s'han administrat més primeres dosis que segones. En concret, 46.001 primeres dosis i 12.951 segones

La campanya de vacunació no prem el fre ni a l'agost i ja ha aconseguit que hi hagi 5.202.649 catalans amb la pauta completa, una xifra que apropa Catalunya a tenir el 60% de la seva població vacunada. 

Prioritats en la vacunació 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assegurar el passat dimecres que, tot i que s'ha obert la nova franja de vacunació entre els 12 i els 15 anys, la prioritat de l'estratègia de vacunació són els majors de 30 anys i les embarassades, especialment aquestes darreres. 

Salut ha insistit en la importància de que les dones embarassades es vacunin, ja que si no ho fan tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se per la covid. El desenvolupament de la malaltia també és més perillós en les gestants sense vacunes, es multipliquen per 23 les seves possibilitats d'acabar ingressades respecte a les que sí que s'han vacunat. 

 

Imatge principal: Un grup de persones esperen després d'haver rebut una dosi de la vacuna a La Farga de l'Hospitalet / Sergi Alcàzar