L'únic que ens recorda avui que fins fa pocs mesos estàvem immersos en una pandèmia són les mascaretes en llocs molt concrets, com poden ser els hospitals o el transport públic. Aquesta és l'única restricció que queda vigent i ja han tornat els actes multitudinaris sense cap mena de mesura de seguretat. I tot i que fins ara les dades aguantaven a xifres prou baixes i controlades, aquestes han tornat a incrementar-se en les últimes setmanes i ja hi ha qui parla d'una setena onada. Quelcom que demostra aquest repunt del coronavirus a Catalunya és el fet que els centres d'assistència primària de Catalunya (CAP) estan tenint aquests dies un augment del 30 % de visites per casos de covid, infeccions que estan creixent sobretot en el col·lectiu de majors de 60 anys, segons el grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC.

"Males dades en l'evolució de la transmissió de la covid-19", ha valorat el grup de recerca, que analitza diàriament les dades epidèmiques per contrastar l'evolució de la corba epidèmica, tot i que ara mateix sigui quelcom que ha deixat de preocupar a bona part de la societat. Ahir, el Departament de Salut informava que ja s'han superat les 1.500 persones hospitalitzades per covid i que està creixent, després de moltes setmanes, el nombre de pacients greus a l'UCI, que ara són quaranta. El BIOCOMSC ha constatat que aquest augment d'ingressos a l'UCI està "molt associat" a l'augment de transmissió prèvia en edats entre els 50 i 80 anys i augura que "no és descartable mantenir una tendència de pujada", ara bé, aquests tindran segurs uns valors "molt més baixos que en altres onades".

Això no només passa a Catalunya, sinó que es reprodueix al conjunt de l'Estat, on comença l'estiu amb un repunt dels contagis, amb la xifra d'ingressos més alta dels últims quatre mesos, quan feia baixada la sisena onada, amb 1.005 malalts als hospitals i amb la incidència entre els majors de 60 anys situada als 653 punts. Cal tenir en compte que aquesta és l'única franja d'edat que Sanitat monitora, ja que són considerats persones de risc. 

Noves subvariants 

En aquest context, hi ha dues subvariants de l'òmicron, el llinatge de la covid que va infectar grans quantitats de persones abans i durant les festes de Nadal, que ja s'estan escampant arreu d'Espanya i representen fins a un 64,9% de les mostres. Segons es detalla en l'informe publicat pel ministeri, les dues subvariants presenten mutacions que "suposen un canvi important antigènic fet que els hi dona un escapament immune més elevat". Ara bé, també es fa una crida a la calma i es remarca que fins ara, "no s'ha observat diferències en la gravetat dels casos". 

Tornant a Catalunya, segons el BIOCOMSC, el canvi de tendència en la positivitat és conseqüència de l'augment de contagis entre els dies 7 i 15 de juny, transmissió que es va produir "de joves a persones grans després d'una pujada molt més lenta a final de maig i principis de juny". L'organisme ha recordat que "els casos en la població més jove estan infradetectats i que no es poden fer comparacions directes, encara que sí establir tendències, ja que el percentatge dels quals tenen pocs símptomes és més elevat entre la població jove".

Importància de les vacunes 

 
Els investigadors de la UPC atribueixen la pujada de contagis a possibles pèrdues d'immunitat, les noves variants d'òmicron i "canvis importants en el patró d'interaccions, amb un fort augment en entorns d'alt risc de contagi". "Més que mai, per favor, pauta de vacunació completa i anem amb compte amb les persones vulnerables. Amb una transmissió tan elevada és important protegir les persones més vulnerables", ha demanat el BIOCOMSC en el seu perfil de Twitter. Sobre la vacunació, durant els últims dies s'ha posat damunt la taula la necessitat d'una quarta dosi, que tot i que en un principi semblava que s'obriria al conjunt de la població general, finalment s'ha establert que es posarà només, de moment, als majors de 80.