El dijous de Corpus a Berga és el primer dia gran de Patum. Balla, com els gegants, els nans o la guita, pel calendari fins a trobar en quin dia caurà. La festa arrenca dimecres amb el passacarrers i acaba diumenge, amb un altre dels dies grans, quan es repeteix tota la cerimònia del dijous, amb Patum de lluïment al migdia i la Patum completa al vespre. Les comparses ballen quatre vegades, els Plens salten dos cops i al final de tot, els Tirabols.

La capital del Berguedà aquests dies multiplica gairebé per tres la seva població en una festa que, si bé en l’imaginari encara es recorda l’assassinat del jove Josep Maria Isanta l’any 2005, és ara molt popular, tranquil·la i sense greus incidents. Just des de l’any 2006, l’any després del crim, que el dispositiu va canviar i es va reforçar amb ordre públic, agents de paisà i una millor resposta a les trucades que es reben al 112.

Amb tot, però, els Mossos d’Esquadra han de dissenyar cada any un dispositiu de seguretat adequat a tota la gent que visita Berga i a la idiosincràsia de la festa, amb molta saturació del centre del municipi, sobretot la plaça de Sant Pere, i també amb molt contacte i molt alcohol. És el dispositiu de més envergadura que la policia catalana posa en marxa a la Regió Policial Central.

El cap de la comissaria de Berga i la regió, sota la batuta del sotsinspector Fité, el número tres de l’estructura territorial dels Mossos, dissenyen i posen en marxa un dispositiu que cada any millora i s’adequa a les necessitats de la Patum, amb els canvis que pot generar la festa i els nous recursos dels quals disposa la policia catalana. Aquest any, per exemple, el dispositiu de Mossos d’Esquadra per la Patum ha comptat, per primer cop, amb l’activació de la Unitat de Drons (UDRON). Ubicats a l’exterior de Berga, els drons de la policia catalana oferien imatges en directe a vista d’ocell del centre del municipi i dels accessos a la plaça central de la festa. 

Desenes d'agents formen part del dispositiu

En el dispositiu hi participen, com a pilar bàsic, els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la comissaria de Berga. Els agents destinats en aquest municipi saben que la setmana de Patum és una de les dates més importants del calendari i que, toqui descans o altres horaris, caldrà activar-se. És un torn llarg, de dotze hores, però els mateixos agents asseguren que és un dels dispositius més agraïts. Durant tota la nit es fan diversos punts de control en espais de la festa per poder ser prop de la gernació en el cas de necessitat.

A més dels agents d’USC, el dispositiu també es complementa amb agents de paisà, els coneguts com a Fura, que s’encarreguen de patrullar tots els espais de la festa per prevenir furts i baralles i intervenir, on les patrulles uniformades tindrien més complicat accedir, si es produeixen incidents. Els agents de paisà també tenen un paper clau en la prevenció i l’actuació àgil en casos d’abusos o agressions sexuals, uns fets delictius, assegura la policia catalana, dels quals se n’han disparat les denúncies els darrers anys.

També se suma a l’operatiu l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la regió Central, que desplega diversos equips. A mitja tarda fan controls preventius d’entrada a la ciutat, durant la festa col·laboren en el tancament de la plaça, quan es supera l’aforament o durant els salts de plens, que és un dels moments més crítics de la festa, i també, ja de matinada, si la festa s’embolica. Pocs dies abans, la Unitat Canina i la Unitat de Subsòl dels Mossos fan requises a la plaça de Sant Pere, precintant els registres.

Imatges de la festa en directe des del CECOR

Durant tot l’operatiu els Mossos, juntament amb la Policia Local i Seguretat Privada, segueixen l’evolució de la Patum des d’un Centre de Coordinació (CECOR) on dos agents de la Unitat Seguretat Ciutadana (USC) de Berga, especialistes en gestió de sala, coordinen tots els indicatius dels Mossos i de la policia de la ciutat de Berga que treballen. En aquest punt de comandament avançat, reben imatges de les càmeres de seguretat que hi ha instal·lades a la plaça i als carrers propers, i també les imatges en directe que ofereixen els drons dels Mossos.

Sala Patum2022
Imatge de la sala de comandament avançat, a Berga / Marc Ortín

Des de la plaça, des del balcó d’autoritats de l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra també tenen visió en directe de la plaça de Sant Pere, sobretot, durant els dos moments crítics de cada nit de Patum completa, durant els salts de plens. Poca estona abans d’aquest tradicional i complicat salt, es tanca la plaça i es restringeix la circulació de vehicles pels carrers propers, per si durant el salt s’ha d’evacuar la plaça. És el moment més emocionant per berguedans i forasters. Aquest any, a més, dijous es van tornar a saltar els plens des de 2009, el darrer cop que, abans de la pandèmia, s’havia pogut celebrar amb normalitat aquesta festa mil·lenària.

El més important, poder tornar a Patum

Les altes temperatures, les de l’onada de calor que aquests dies brasegen Catalunya, i les que genera la gent i les comparses a la plaça de Sant Pere, fan set. I a Berga, per Patum, es beu (molta) barreja. Una combinació etílica dolça d’anís i moscatell que, fresca, encara es nota menys l’alta graduació alcohòlica que porta. El més racional és quedar-se a dormir a Berga, ni que sigui al cotxe, fer servir el transport públic, o quedar-se a la ‘Patum dels borratxos’, que cada dia, quan s’acaba la festa, celebren els últims supervivents emulant els gegants, els nans i les altres comparses.

Els Mossos d’Esquadra, cada dia de Patum, organitzen controls d’alcoholèmia a les sortides de Berga. En tres punts diferents, agents de Trànsit fan controls maratonians, des de les dotze i fins a gairebé l’hora d’esmorzar, per treure de la carretera els conductors imprudents que circulen sota els efectes de l’alcohol o de les drogues. El cap de Trànsit a la regió central, l’inspector Parra, assegura, però, que si bé els controls es fan i se seguiran fent, cada cop hi ha menys persones que donin positiu en alcohol, un fet que demostra que la pedagogia funciona. 

Una Patum judicialitzada però tranquil·la

Aquest any la Patum de Berga s’ha vist embolicada en una nova polèmica. Després de la denúncia per part d’una residència ubicada a la zona dels concerts de les Barraques de Patum, un jutge va decretar la prohibició de fer música més enllà de la una de la matinada. Després del recurs de l’Ajuntament, el jutge ha ordenat la suspensió total dels concerts. Des del consistori, en no poder oferir una alternativa d’ubicació, ha decidit ajornar els concerts. Estaven previstes actuacions, entre d’altres, de Brams, el mític grup del berguedà Titot, que han retornat als escenaris i que tornaven, després d’anys d’absència, a la Patum.

Sots Patum2022
El sotsinspector Fité, cap de torn operatiu de la Regió Central, a Berga / Marc Ortín

Malgrat aquesta judicialització de la Patum, la festa, fins aquest diumenge, s’ha viscut amb tranquil·litat. Molta gent però gairebé sense incidents durant les nits de Patum. Aquest diumenge de Corpus, des de dos quarts de deu, es viurà la darrera nit, amb la Patum completa, les comparses i els balls dels cent plens. I quan s’acabi, demà, dilluns, els Mossos repassaran el dispositiu, avaluaran la Patum 2022 i buscaran al calendari amb què caurà Corpus l’any 2023. Spoiler: El 8 de juny.