Ja és oficial. Si fa tot just un mes el ministeri de Sanitat descartava una quarta dosi de la vacuna contra la covid per a la població general, aquest dijous la ministra Carolina Darias ha assegurat que hi haurà una altra dosi "per a tota la població". L'anunci l'ha fet en declaracions al programa de La Sexta Al Rojo Vivo on, d'altra banda, no ha pogut confirmar la data exacta de l'administració de la vacuna​. La titular de Sanitat sí que ha estimat que la quarta dosi podria arribar a la tardor, quan s'espera que arribin vacunes adaptades a les noves variants del virus. Segons Darias, hi haurà noves vacunes perquè així s'estipula "en els contractes que el govern espanyol ha firmat a través de la Unió Europea amb les companyies farmacèutiques".

Adaptació de les vacunes

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), va anunciar aquest dimecres l'inici de la revisió continua de la vacuna Pfizer-BioNTech adaptada a les noves variants de la covid. Pfizer i BioNTech, però, encara no han deixat clar si la vacuna es dirigirà específicament a una o més variants o subvariants. La composició final es discutirà amb els organismes reguladors mundials i també amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per determinar-ne el seu ús com a dosi de reforç durant la tardor.

Les companyies també enviaran aquestes dades de la seva vacuna adaptada a les variants a l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) "en les properes setmanes", segons han avançat en un comunicat. Per tant, aquesta revisió de l'EMA se centrarà inicialment en la química, la fabricació i els controls que fan referència a la fabricació de la vacuna. A mesura que Pfizer i BioNTech avanci en el desenvolupament de la seva vacuna, l'EMA rebrà més dades, incloses les relatives a la resposta immunitària a la vacuna, així com les d'eficàcia contra les subvariants d'òmicron. En iniciar una revisió contínua, l'EMA podrà avaluar aquestes dades a mesura que estiguin disponibles. La revisió continua seguirà fins que hi hagi prou dades perquè les companyies facin una sol·licitud formal d'autorització.

Preocupació per l'onada de calor

De la mateixa manera, la ministra ha volgut expressar la seva preocupació davant l'onada de calor que s'està vivint que està causant que els termòmetres s'enfilin fins a temperatures superiors als 40 graus: Darias ha demanat "màxima precaució" i seguir les recomanacions sanitàries. A més, ha insistit en evitar exposar-se al sol i fer exercici físic en les hores de màxima calor i hidratar-se correctament. 

La verola del mico

Finalment, preguntada pels casos de verola del mico, la ministra ha reiterat que a finals d'aquest mes de juny arribaran a Espanya 5.000 dosis de la vacuna contra aquesta malaltia gràcies al contracte firmat entre l'Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries de la Comissió Europea (HERA, per les seves sigles en anglès) i l'empresa Bavarian Nordic.