Oriol Mitjà s’ha contagiat. Així ho ha anunciat ell mateix aquest dimecres al seu compte de Twitter. I ha aprofitat l’ocasió per anunciar que ja ha arribat la setena onada. En un fil de piulades -encapçalat per una foto amb ell sostenint un test d’antígens positiu- ha recordat que en els darrers dies s’està registrant un augment de la incidència, de les hospitalitzacions i de la xifra de morts. La seva hipòtesi és que es va infectar de coronavirus durant la Diada de Sant Jordi, mentre signava llibres. Tot i dur mascareta FFP2, la covid-19 “em va trobar”, ha escrit l’infectòleg. Com que, segons ell, arriba una setena onada d’aquesta pandèmia, Mitjà ha demanat que el Departament de Salut “reintrodueixi les proves, els aïllaments, les mascaretes i la ventilació”. 

En el seu reguitzell de tuits, el metge apunta que “la població ha anat perdent immunitat i a més han arribat variants més transmissibles com la BA.2 o la XE”. “L'1 d'abril es desballesta el sistema de proves i aïllaments, de manera que un positiu pot anar a la feina i fins i tot a l'hospital on contagiarà persones vulnerables”, ha lamentat l’infectòleg. El doctor també ha apuntat que entre el 15 i el 25 d’abril (Setmana Santa, Sant Jordi…) la gent ha començat a tenir “més interaccions per vacances, festivitats, gimnasos, cinemes, discoteques, etc”. I això, sumat al fet que a partir del 20 d’abril ja no cal dur mascaretes als interiors, és un mal negoci, segons ell. Ja que la mascareta era l’element que més ens protegia de la infecció del coronavirus. “També reduïa la incidència poblacional”, escriu l’infectòleg.

“Amb l'augment de la incidència, els vulnerables estan més exposats a les infeccions, i poden acabar tenint complicacions; i a més el sistema sentinella (amb només el testatge de 400 mostres setmanals) resulta insuficient per fer estimacions sobre la incidència”, escriu Mitjà. Per acabar sentenciant que, segons ell, “anem a cegues”. I per armar de valor les seves paraules, l’infectòleg ha citat unes declaracions del secretari general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS): "Aquest virus no desapareixerà només perquè els països deixin de buscar-lo. Encara està estenent-se, encara està canviant i encara està matant. Quan es tracta d'un virus mortal, ignorar-lo no ens farà més feliços". Segons Mitjà, es tracta d’una intervenció per “renyar” molts països. 

Ja fa dies que avisa

El passat mes de març Mitjà ja va mostrar-se indignat davant la decisió del Ministeri de Sanitat d’acabar amb l’aïllament per coronavirus i de posar punt final a fer proves diagnòstiques. “Ningú al timó”, va manifestar l’infectòleg, que en una piulada al seu compte de Twitter va reconèixer que, en llegir la notícia, s’havia quedat “glaçat”.