Les autoritats de Nova York han elevat a la categoria d'"alt" el nivell d'alerta de covid-19, just un dia després de demanar a la població que torni a utilitzar mascareta en tots els llocs interiors públics. "El nivell d'alerta de covid-19 a la ciutat de Nova York ara és alt. Hi ha una alta propagació comunitària de covid-19 i la pressió sobre el sistema d'atenció mèdica està augmentant", ha anunciat el Departament novaiorquès de Salut en un breu comunicat.

El comissionat de Salut, Ashwin Vasan, per la seva part, ha assegurat que és el moment de "redoblar les mesures que ens protegeixin a nosaltres mateixos i als altres". L'Ajuntament va anunciar aquest dilluns que es repartiran milions de tests casolans per provar de contenir el repunt dels casos de covid-19 que s'està registrant a la ciutat. El nivell alt d'alerta es declara quan se superen certs nivells d'hospitalització i s'assoleix certa proporció de llits ocupats per pacients amb covid-19.

Crida a la vacunació

El Departament de Salut recomana vacunar-se els qui encara no ho hagin fet, posar-se la mascareta en interiors de llocs públics i en zones exteriors atapeïdes de gent i limitar el nombre de persones en les reunions. A més, recomana als novaiorquesos quedar-se a casa si estan malalts o si han estat exposats a la malaltia. "Tornar a un nivell de risc baix depèn que tots facin la seva part i, si seguim les recomanacions, els nostres pronòstics anticipen que el pic d'aquesta onada no durarà gaire. El que fem ara pot marcar la diferència", ha subratllat Vasan.

Aquest mes, els casos a la ciutat han tornat a pujar amb força, fins a assolir els 48 per cada 100.000 habitants en set dies, segons les últimes dades oficials, que també mostren un clar augment dels ingressos hospitalaris (2.497 fa dos dies). Nova York va ser a l'inici de la pandèmia un dels epicentres mundials de la covid-19 i la ciutat acumula ja més de 40.000 morts per la malaltia, segons dades oficials.

Les últimes dades covid a Catalunya

Les hospitalitzacions per covid superen els 1.000 ingressos, una dada que fa dies que puja. Des de l'1 d'abril s'ha pujat un 40% de malalts a plantes i un 50% ha baixat pel que fa als crítics, segons les darreres dades de divendres passat. Així ho va explicar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon al Cafè de les idees. En aquest sentit, però va voler recordar que no hi ha distinció entre els ingressats per covid i ingressats amb covid. Així, va constatar que el virus circula molt i que no és descartable un repunt, malgrat que ara no es donen les dades per parlar-ne.