L'Alzheimer és la forma més comuna de demència al món. Segons recull l'Organització Mundial de la Salut, es calcula que uns 50 milions de persones pateixen Alzheimer al món, i cada any es registren prop de 10 milions de nous casos. La previsió és que per a l'any 2050 la xifra actual es tripliqui.

A causa de l'envelliment de la població i a l'augment dels casos, en els últims anys la comunitat científica ha dut a terme diferents estudis per entendre el desenvolupament d'aquesta malaltia que, en el dia d'avui, no té cura ja que no se sap la seva causa principal.

Recentment, un equip d'experts de la Universitat de Duke a Carolina del Nord (EUA), han liderat una investigació en la qual han pretès posar de manifest la relació que existeix entre l'Alzheimer i el fetge. Els científics van decidir començar a tenir en compte la funció hepàtica, en el context de la malaltia d'Alzheimer, a causa del paper d'aquest òrgan en els processos metabòlics del cos.

señora

L'estudi apareix a la revista JAMA Network Open, i els autors expliquen que cada vegada es té més clar el fort vincle que existeix entre l'Alzheimer i el mal funcionament del metabolisme en l'organisme. El metabolisme és un conjunt de processos que tenen lloc a les cèl·lules pels quins els nutrients dels aliments es transformen en l'energia necessària perquè el cos compleixi totes les seves funcions vitals.

Tal com suggereix aquest treball, "l'evidència creixent suggereix que els pacients amb malaltia d'Alzheimer mostren disfunció metabòlica". I més concretament, els experts destaquen la importància del fetge en les característiques fisiopatològiques de la malaltia d'Alzheimer.

La investigació

Per dur a terme la investigació, es van analitzar mostres de sang avaluant els nivells d'enzims que es van associar amb la funció hepàtica en més de 1.500 persones que es van realitzar de forma freqüent escàners cerebrals per avaluar els canvis que indicaven el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer.

A més, es van analitzar altres signes d'Alzheimer, com una sèrie de paràmetres cognitius, biomarcadors del líquid cefaloraquidi, l'atròfia cerebral i els nivells de beta-amiloide, una proteïna que forma plaques adhesives i tòxiques al cervell en la malaltia d'Alzheimer. D'aquesta manera, es van poder identificar associacions entre els canvis en la funció hepàtica i els marcadors del funcionament cognitiu afectat al cervell.

señor

L'estudi és només el primer pas d'una investigació més completa que busca comprendre la malaltia i desenvolupar fàrmacs o mètodes terapèutics viables. Segons els experts, la major part dels estudis duts a terme s'enfoquen principalment al cervell, però aquesta investigació obre una via per comprovar la relació que existeix amb altres òrgans. Al cap i a la fi el cervell es comunica i connecta amb diferents òrgans|orgues del cos. Per aquesta raó, demanen que l'Alzheimer sigui considerada com una malaltia sistèmica que afecta diversos òrgans, inclòs el fetge.