La Comissió de Salut Pública ha decidit aquest divendres endarrerir entre quatre i sis setmanes la decisió sobre què fer amb la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca en els menors de 60 anys que ja havien rebut una primera dosi, a l'espera dels resultats d'un assaig clínic amb 600 pacients. Un assaig que busca treure l'entrellat sobre si és prudent o no posar una segona dosi amb una vacuna d'mRNA missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. La notícia ha saltat enmig de la roda de premsa del Procicat. "El nostre posicionament ja el coneixen", ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. "Defensem el posicionament de l'EMA (Agència Europea de Medicaments) que és una vacuna segura. Millor que si ja han rebut una primera dosi, també en rebin una segona, és el que fan molts països, excepte Alemanya i França que administraran una vacuna d'mRNA missatger". Ara bé, en una crida a la calma, Argimon ha dit que "no és motiu de preocupació" el fet d'endarrerir fins a 16 setmanes la vacunació. De fet, Salut ha proposat en diverses ocasions espaiar les segones dosis per intentar tenir més gent protegida.

Però, què se'n sap de barrejar vacunes? És millor rebre dues dosis d'AstraZeneca o bé combinar-les amb Pfizer? "Cadascuna de les vacunes activa una fracció del sistema immunitari diferent i presenta un antigen diferent. No se sap si és millor donar un recordatori de la mateixa o una de cada. És encertat fer assajos clínics per saber-ne l'eficàcia", ha exposat l'epidemiòleg Oriol Mitjà.

oriol mitjà @oriolmitja TUIT

D'aquesta manera, constata que "barrejar dues plataformes de vacunació, com l'adenovirus i mRNA, podria ser positiu per a activar dues vies immunitàries diferents". Per altra banda, també assenyala que "barrejar dos antígens (parts del virus) també podria afavorir per atacar diferents parts de la proteïna espiga".

"Sobre l'eficàcia, fins ara només tenim informació de l'ús del recordatori amb la mateixa vacuna", ha ressaltat. "La decisió de passar a vacunació mixta hauria de tenir el suport d'assaigs clínics: quina combinació?, quina es dona primer?, amb quin interval?", ha reflexionat.

oriol mitjà @oriolmitja 2 TUIT

En relació amb la seguretat, una de les altres coses que preocupen sobre barrejar vacunes, Mitjà ha dit que "és molt probable que cadascuna de les dues vacunes mantingui el perfil de seguretat i reaccions adverses que ja han mostrat". "Si hi ha reaccions adverses addicionals com a resultat de la combinació, que seria estrany, no ho sabrem fins d'aquí a molt", ha matisat.

 

 

Imatge principal: l'epidemiòleg Oriol Mitjà / ACN