Ara que la tardor ja està entre nosaltres i comencen a baixar les temperatures, és una de les millors èpoques de l'any per recuperar un hàbit com és el de lectura de forma regular. Segons el Baròmetre de Lectura i Compra de Llibres 2018, el nombre de lectors en el temps lliure assoleix el 61,8% de la població. Mentre que aquells que llegeixen almenys una o dues vegades per setmana, suposen el 49,3%. Tanmateix, un 38,2% de les persones no llegeix mai o gairebé mai al llarg de l'any. El cert és que llegir és un hàbit que té efectes molt beneficiosos per a la salut de les persones. A continuació detallem quins són alguns dels més importants.

La lectura incentiva noves connexions neuronals al cervell. Es calcula que aquest benefici incideix un 30% en les persones grans, prevenint algunes malalties de l'envelliment cerebral.

Millora la memòria a curt termini. Llegir obliga a estimular la zona del cervell que regula els records immediats, perquè ens fa esforçar-nos a recordar persones, llocs, espais o trames.

Llegint

Llegir té efectes beneficiosos sobre la depressió. Dedicar-li un temps diari millora l'estat anímic, la intel·ligència emocional i la capacitat de raonament.

efectes espectaculars a l'hora de reduir l'estrès. Una estona de lectura al dia –n'hi ha prou amb tan sols sis minuts– redueix el ritme cardíac i la tensió muscular, segons un estudi dut a terme per la Universitat de Sussex al Regne Unit.

Frena el deteriorament cognitiu. La ciència ha conclòs que llegir i jugar als escacs implica tenir fins a un 2,5 vegades menys de probabilitats de desenvolupar Alzheimer.

Millora el son. Així com l'ús de la tablet i altres dispositius alteren els cicles circadiaris i no són aconsellables a l'hora d'anar-se'n al llit, la lectura té un efecte totalment contrari i afavoreix el desenvolupament d'una rutina del son molt adequada.

Estimula les funcions cerebrals. En la infantesa, la lectura ajuda els més petits a comprendre conceptes abstractes, a aplicar la lògica i a reconèixer les causes i els efectes dels esdeveniments.

més efectes beneficiosos sobre el cervell. Ens aporta una capacitat més gran per entendre conceptes i per aplicar la lògica.

Niña llegint

A nivell cognitiu, enriqueix el vocabulari d'una persona considerablement. Molt per sobre de veure la televisió i altres activitats, llegir fomenta el descobriment de noves paraules. En el cas dels nens, fins i tot en un 50 per cent.

Psicològicament, desenvolupa l'empatia. La lectura millora l'empatia d'una persona perquè en realitzar aquesta activitat és necessari identificar-se amb els personatges, les seves emocions, i sentiments.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat