El nostre sistema immune no funciona amb la mateixa intensitat durant les 24 hores del dia. Així ha quedat de manifest en una nova investigació en el que se suggereix que el rellotge del nostre cos influeix als mecanismes que ens protegeixen de les malalties. Els que es coneixen com els cicles circadiaris, que no són cap altra cosa que el mètode que utilitza el cos humà per ajustar mecanismes biològics com la gana i el son, la respiració, els batecs o la temperatura corporal en funció dels ritmes naturals com el cicle dia-nit.

Des de l'àmbit científic cada vegada es té més clar que compleixen un paper fonamental en la salut de les persones i una nova investigació publicada a la revista PNAS el demostra. Ha estat duta a terme en el Douglas Mental Health University Institute i la Universitat de Mont-real, al Canadà, i les conclusions apunten que les cèl·lules T, que formen part del sistema immunitari i que serveixen per combatre infeccions i malalties com el càncer, funcionen amb diversos graus d'eficiència en diferents moments del dia.

Descansant

L'estudi

 

Els ritmes circadiaris són comuns en tots els mamífers i la investigació es va dur a terme en ratolins, amb els quals els experts van establir dos grups. En el primer, es van alterar els gens específics que regulen els ritmes circadiaris perquè no s'expressessin i en el segon se'ls va deixar funcionar de forma normal. A continuació, se'ls va subministrar a ambdós grups una vacuna per desencadenar una resposta immune. Van observar dues coses.

En primer lloc, que la força de la resposta de les cèl·lules T CD8 varia segons l'hora del dia i, en segon lloc, que als ratolins amb els gens del ritme circadiari alterat, les seves cèl·lules T van tenir una resposta menor a la infecció durant el dia.

La investigació ve a confirmar una cosa que ja se sabia, que l'hora del dia influeix en la proliferació de les cèl·lules immunes, però a més queda clar com afecta l'alteració del ritme circadiari en concret. Segons els experts, identificar els mecanismes a través dels quals el rellotge biològic modula la resposta de les cèl·lules T, ajudarà a comprendre millor els processos que regulen les seves respostes òptimes, la qual cosa millorarà les estratègies de vacunació i les teràpies immunitàries contra el càncer.

Rellotge

Altres factors que poden alterar el sistema immunitari són les anomalies congènites, les malalties autoimmunes, un sistema immunitari hiperactiu que desencadena respostes al·lèrgiques de forma contínua, l'ús continuat d'antibiòtics, l'estrès i els mals hàbits de vida.

El problema és que quan comença a funcionar de forma incorrecta, és freqüent l'aparició constant de combatre els gèrmens, com els bacteris, de forma adequada. I quan es produeix una infecció, la recuperació pot retardar-se molt.

Encara que hi ha al mercat molts productes que diuen activar-lo, el cert és que és molt difícil promoure la seva activitat. Els metges aconsellen portar un estil de vida saludable, alimentar-se de forma equilibrada, fer exercici regularment evitant els desencadenants de l'estrès quan sigui possible, dormir prou i abstenir-se de l'alcohol i el tabac com a millor forma de prevenció.