Per a l'any 2030, l'Organització Mundial de la Salut calcula que aproximadament el 89% dels adults tindran sobrepès i el 48% seran obesos. L'obesitat s'ha convertit des de fa temps en el principal problema mèdic de les societats occidentals i les xifres es multipliquen també als països en vies en desenvolupament.

La ciència ha demostrat que tenir un pes saludable no només és qüestió de voluntat i autocontrol, sinó que al darrere hi ha una sèrie de reaccions fisiològiques de les quals ni tan sols no som conscients i que ens fan menjar per sobre de les nostres necessitats.

Un nou estudi dut a terme per experts de la Universitat d'Ontario al Canadà ha analitzat la connexió entre la gana, l'autocontrol i el cervell examinant el vincle entre l'obesitat i l'àrea del cervell que s'associa amb l'autocontrol: l'escorça prefrontal. L'objectiu era comprovar si variacions en aquesta part del cervell podrien "predisposar" algú a consumir massa "aliments rics en calories".

La investigació conclou que, efectivament, les diferències en l'estructura i funció d'aquesta regió cerebral poden causar obesitat. Concretament, les persones que tenen una activitat prefrontal més baixa sembla que estan predisposades a menjar en excés, cosa que al seu torn pot portar a un augment de pes i obesitat.

Aquesta mena d'investigacions mostren la complexitat que tenen els problemes d'obesitat. El comportament conscient sembla que no és l'únic responsable d'aquesta epidèmia que causa tants problemes de salut.

Al marge dels estudis neurològics, en el nostre dia a dia desenvolupem comportaments que acaben convertint-se en hàbits i que poden influir a l'hora d'augmentar el pes. Aquests són cinc costums que podem canviar.

1. Esmorzar amb massa hidrats de carboni i poques proteïnes

Si ets dels que s'aixequen amb poques ganes de preparar-se un bon esmorzar i agafen unes galetes o uns cereals, has de saber que estàs contribuint que el teu cos s'engreixi. Els estudis demostren que prendre un esmorzar ric en proteïnes augmenta la sensació de sacietat i accelera el metabolisme. La millor opció, uns ous escaldats o una truita amb fruita seca o pa integral.

2. Comprar sense una llista feta des de casa i no planificar menús

Els supermercats estan organitzats per incentivar al teu subconscient i que compris més productes. La distribució dels aliments, els colors, les olors... Tot es fa servir com a reclam. Per això és aconsellable fer a casa una llista d'anar a comprar i cenyir-s'hi a la botiga. El mateix passa amb els menús. Si no planifiques, tens més opcions de menjar el primer que trobis a la nevera i que exigeixi menys esforç a l'hora de cuinar, que rarament coincideix amb el més saludable.

3. Fer servir plats massa grans

Ja ho diuen els experts, és millor que facis servir plats petits encara que estiguin plens. I millor plats plans que no pas profunds, perquè tendim a omplir encara més els segons que els primers. Una bona opció és provar de menjar en plats de postres. D'aquesta manera menjaràs menys, però enganyaràs el teu subconscient.

4. Mastegar molt ràpid els aliments

El fet de menjar ràpid no engreixa més que fer-ho de forma més lenta. Però el nostre cervell triga més a tenir la sensació de sacietat. Si mengem més a poc a poc, donarem temps a l'organisme a sentir-se ple i tendirem a menjar menys quantitat.

5. Fer servir massa sal als menjars

Els últims anys es parla sobretot del sucre com a responsable de l'epidèmia d'obesitat que patim, però la sal també hi té una quota de responsabilitat. De fet, bona part del menjar processat que tants efectes nocius té per a la salut conté un excés de sal. La sal ens indueix a menjar més perquè és un potenciador del gust i indueix de manera clara la gana.