El cas del brot de listeriosi originat a Andalusia per la ingesta de carn contaminada, que ha provocat fins ara tres morts, cinc avortaments i més de 200 d'infectats, ha posat una altra vegada el focus en la necessitat dels controls exhaustius sobre les empreses fabricants per evitar aquest tipus d'infeccions que poden provocar greus conseqüències entre la població.

A aquest cas, se n'ha afegit un altre que s'ha donat a conèixer després que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria i Nutrició (Aesan) hagi activat una alerta sanitària per un brot d'intoxicació alimentària provocat per toxina botulínica, detectada en unes llaunes de tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca DIA. Quatre persones han resultat afectades després de consumir una amanida casolana elaborada amb aquest aliment.

La toxina botulínica i el botulisme

La intoxicació per toxina botulínica pot produir botulisme que, tal com descriu l'OMS, és una malaltia greu i que pot resultar mortal. El seu origen és a les espores produïdes pel bacteri Clostridium botulinum, presents en el medi ambient i que, en absència d'oxigen germinen, creixen i excreten toxines. S'ingereix a través d'aliments elaborats inapropiadament, encara que és relativament inusual.

Clostridium botulinum

Aquesta toxina es defineix com a neurotòxica, és a dir, afecta el sistema nerviós i en els casos més greus pot provocar una insuficiència respiratòria. Els símptomes es presenten entre 12 i 36 hores després de la ingesta de l'aliment contaminat i solen consistir en sensació de fatiga intensa, debilitat i vertigen. També se sol experimentar visió borrosa, sequedat de boca, dificultada per empassar, vòmits, diarrea o inflamació abdominal. La taxa de mortalitat és alta si no es realitza un diagnòstic precoç, però això només representa entre el 5 i el 10% dels casos.

La intoxicació sol produir-se amb aliments del tipus de les conserves vegetals com la mongeta tendra, els espinacs, els bolets i la remolatxa; també en els peixos, com ha passat en aquest cas: tonyina en llauna i peixos fermentats, salats i fumats. I així mateix en productes carnis com el pernil i les salsitxes. El tractament consisteix en l'administració de l'anomenada antitoxina botulínica, que reverteix els símptomes i produeix la curació. Els antibiòtics no són necessaris en aquest cas.

Enllatades

Es va saber del brot d'aquestes llaunes de tonyina de DIA el passat 9 d'agost, després de comprovar la presència de la toxina en la tonyina consumida pels afectats. L'Aesan ha informat que els productes es van distribuir a través dels supermercats DIA en establiments de les comunitats autònomes d'Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-la Manxa i València. De moment, s'han immobilitzat els productes afectats i s'ha obert una investigació.