La directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha descartat canvis d'última hora que impliquin un enduriment de les mesures vigents per a aquest Cap d'Any i ha defensat que no hi ha permissivitat.

"No sé per què es considera que hi ha molta permissivitat aquesta nit", ha declarat. Ferrer ha explicat que la "petita" diferència amb la resta de dies és l'ampliació del toc de queda a la una de la matinada i els desplaçaments per veure familiars per evitar que persones que viuen soles quedin en "desemparament".

La preocupació dels sanitaris

La directora general ha assegurat entendre la preocupació dels sanitaris, però ha defensat que s'han de tenir en compte molts aspectes per mantenir l'"equilibri precari" entre sanitat, economia i aspectes socials.

Situació de catàstrofe

Ferrer ha insistit en el missatge que malgrat que les mesures permetin uns màxims, això no vol dir que s'hi hagi d'arribar. Ha valorat que les dades dels dies de Nadal demostren que "tothom ho ha entès prou bé", però ha reconegut que la principal preocupació de Protecció Civil és precisament "que tothom entengui que la situació és d'emergència" o "catàstrofe". "Aquesta nit no és una nit per fer festes ni ajuntar-se de diferents nuclis familiars", ha insistit.

La directora general ha defensat que es fa un seguiment molt exhaustiu de l'evolució de la pandèmia i ha assegurat que si són necessàries, es prendran noves mesures. "Tot està sobre la taula", ha declarat, tot i que ha rebutjat avançar escenaris perquè abans s'ha de confirmar que el repunt de casos no respon a l'acumulació de proves després del Nadal.

Una de les veus més crítiques amb la decisió de no adoptar noves mesures de cara a la nit de Cap d'Any va ser la del president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós. El doctor va exigir al Govern mesures "més contundents i efectives" per Cap d'Any per així reduir l'impacte de la pandèmia. "No ho entenc. El nombre de contagis i d'hospitalitzacions no para de créixer. Cal reduir contacte ja!", va assenyalar aquest dilluns Padrós en un missatge a les xarxes socials.

"De cara al Cap d'Any demano reduir dràsticament la mobilitat i als ciutadans màxima responsabilitat", va apostar el president del COMB. "Encara hi som a temps. Les mesures s'han de prendre sí o sí. 

Les crítiques de Torra

El president de la Generalitat inhabilitat, Quim Torra, ha denunciat que "s'ha fet una gestió interessada i sovint mesquina" de la crisi de la Covid-19 i ha reivindicat que la salut i la vida s'han de posar per sobre de totes les consideracions a l'hora de prendre decisions en el moment actual

Foto principal: la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer / ACN