El president Quim Torra ha manifestat en el seu missatge de Cap d'Any, la seva decepció amb la legislatura que ara s'acaba, que ha definit com la de la "repressió", només superada per la del franquisme. Torra ha manifestat des d'una farmàcia de Girona, el primer final d'any després de ser defenestrat pel TSJC, que els catalans han de prendre davant d'això una decisió i ser-ne "conseqüents": "O Regne d'Espanya o República catalana; o repressió i corrupció, o llibertat i justícia", ha indicat com a opcions.

"Certament, la legislatura que ara s’acaba no ha servit per avançar com hauríem volgut en fer realitat la República independent que els catalans van decidir en el referèndum del primer d’Octubre. Ha estat la legislatura de la més gran repressió viscuda des del franquisme. Tres anys després, tenim presos polítics, exiliats i més de dos mil vuit-cents represaliats en processos judicials i violència d’Estat. Ja som tres els presidents que hem estat processats i condemnats per la defensa dels principis democràtics més elementals. En el meu cas, ha quedat ben demostrada la intolerància del Regne d’Espanya davant dels drets civils i la llibertat d’expressió", ha manifestat.

Torra ha indicat que, mentre això passava a Catalunya, a Espanya "han ajudat a escapar un Rei perseguit per una immensa taca de corrupció", en al·lusió al govern del PSOE i Podemos, i a Joan Carles I. "Una corrupció que no és l’excepció, sinó la marca d’identitat de la dinastia borbònica. Una corrupció que no és una anècdota, sinó tot un entramat i un sistema de poder", ha insistit.

 

El president ha dedicat gran part del discurs a la pandèmia de la Covid, i ha indicat que per això el pronunciava des de la farmàcia de l'Hospital de Santa Caterina de Girona, localitat on té l'oficina d'expresident. Ha expressat també el que, segons ell, s'hauria d'aprendre de la crisi del coronavirus. "Enguany, el 2020, haurem après a aferrar-nos a la vida i a tornar la importància de cada cosa. Haurem après que cal valorar i viure intensament cada moment de les nostres vides. Que les experiències cal viure-les plenament. O com deia el poeta de Burjassot [Vicent Andrés i Estellés], que hem ‘de ser i ser del tot, plenament’. I que cal que tota la política es faci pensant sempre en la gent, en la comunitat, és a dir, en el país", ha afegit.

Torra s'ha mostrat molt crític amb el govern espanyol per com ha gestionat la pandèmia, i l'ha acusat d'actuar de forma "interessada" i amb "mesquinesa". Al seu entendre, la pandèmia "ha despullat com mai fins ara l'autonomia dels catalans, arreu de la nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó". I ha cridat també en extreure'n la lliçó.

El president ha acabat el seu discurs proclamant "Per Catalunya i per la vida", parafrasejant l'expressió hebrea lehaim.