"Ens en tornarem a sortir en aquesta sisena onada. S'hi està donant resposta des del sistema educatiu". Així ho ha assegurat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, aquest dijous en una entrevista a El Món a RAC1, el dia en què es confirma un nou rècord de confinats als centres educatius. En les dades aportades pel Departament de Salut, d'aquest dijous 20 de gener, es xifren en 112.000 els alumnes confinats, dada que suposa un 7,76% dels alumnes, i 8.445 docents confinats, i que representa un 5,15% dels professors. Són unes dades de confinats mai vistes en tota la pandèmia. Tot i aquestes dades de contagi, el conseller ha afirmat que "en aquest moment no perilla el tancament d'escoles". Gonzàlez-Cambray ha confirmat que s'autoritza als professors de secundària fer classes a primària per suplir les baixes per covid.

 

Modificació de les baixes

Pel que fa a la gran quantitat de baixes dels professors, el conseller ha assegurat que no hi ha un llindar de baixes crític per tancar escoles. A més, confirma que "hem ampliat les condicions per poder cobrir totes les baixes". Aquestes modificacions permetran que els professors de secundària puguin fer classes a primària i viceversa. "Cada dia estem fent nomenaments" per cobrir les baixes del professorat, ha afirmat Gonzàlez-Cambray. Des del Departament es va decidir cobrir les baixes de curta durada, i fer nomenaments cada dia. "En els darrers dies s'han cobert més de 8.000 substitucions cada dia", ha assenyalat. Sobre els confinaments a les aules, ha afirmat que no confinen grups sencers per garantir la presencialitat a les escoles, i ha detallat que només es confinen grups quan hi ha cinc contagis o més, però no tots els alumnes aniran cap a casa, sinó que "uns estaran a casa i uns altres seguiran a l'escola". 

El conseller, davant l'allau de queixes per part del sector docent, ha confirmat que "si confinéssim grups, la gestió seria més fàcil per als docents", però que el que s'incentiva des del Departament d'Educació és la presencialitat dels alumnes a les classes. També ha explicat que ja s'estan fent les classes híbrides amb alumnes que estan a l'escola i amb els que s'estan a casa. 

Test d'antígens

El conseller ha afirmat que les decisions es prenen en funció de les dades facilitades pel Departament de Salut. Ha defensat que "no estem en un moment de descontrol a les escoles", sinó que a l'escola s'acaba reflectint com està el virus en general dins de la societat. Ha afirmat que quan hi ha un positiu a l'aula, a les farmàcies es fan proves al grup de convivència estable, és a dir, "tant a alumnes com als professors estables dins del grup". 

Aquest dijous Salut ha establert que cada alumne es faci només un test a la setmana, encara que apareguin positius a classe. Cambray ha confirmat aquesta nova mesura. Segons el Departament de Salut, en cas d’haver mantingut el protocol del primer trimestre, és a dir, confinar tots els companys de classe d’un sol cas positiu, ara hi hauria 600.000 alumnes a casa: sis vegades més. El Departament de Salut defensa com s’ha fet la tornada a les escoles i el protocol que s’està aplicant. Gràcies als cribratges a les farmàcies s’estan detectant milers de casos, que, altrament, passarien desapercebuts.