La Comissió de Salut Pública ha acordat alterar algunes mesures contra la covid aquest divendres. En una reunió entre representants de les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, les parts han recomanat la quarantena dels nens menors de 12 anys només quan hi hagi almenys 5 positius de covid en una sola aula o estiguin infectats el 20% dels alumnes. Només en aquestes circumstàncies s'haurà de confinar tota la classe durant 7 dies. Segons han explicat, aquestes noves recomanacions busquen garantir la presencialitat a les aules.

Segons ha informat el Departament de Salut aquest vespre, Catalunya aplicarà el canvi de protocol, però critica que la decisió de la Comissió de Salut Pública s'hagi pres a només dos dies abans de la represa del curs escolar, un fet que dificulta informar-ne "degudament" la ciutadania i els professionals de la salut i la comunitat educativa. El Departament ja treballa per adaptar els protocols per la setmana vinent. La conselleria mantindrà les proves als contactes estrets dels alumnes contagiats, com ja va fer el primer trimestre, tant als centres d'infantil, com als de primària i secundària. En el cas dels alumnes de primària es farà servir el mateix circuit utilitzat dels estudiants de secundària a través de les farmàcies adherides.

Canvis en l'aïllament

Així, d'acord amb les noves recomanacions, les classes de nens menors de 12 anys que presentin algun cas aïllat de covid ja no s'hauran de confinar i es consideraran 'casos esporàdics'. Només ho hauran de fer tots els alumnes quan hi hagi un mínim de 5 nens infectats o el 20% de l'aula. A banda d'això, els alumnes de més de 12 anys seguiran el mateix protocol d'actuació que la resta de la població: només s'hauran de confinar durant 7 dies les persones que hagin sigut contacte estret i que hagin donat negatiu, però que no s'hagin vacunat. Els majors de 12 vacunats que siguin negatius no hauran de fer quarantena.

Aquest canvi, segons Sanitat, s'adapta a la situació pandèmica actual, reflecteix l'important avanç de la vacunació en tots els grups d'edat "i té en compte que els entorns escolars han demostrat al llarg de la pandèmia ser entorns segurs quant a la transmissió del virus".

Covid a Catalunya

La sisena onada tensa cada cop més el sistema sanitari català. En les darreres hores 84 persones han estat ingressades per la covid-19, deixant un total de 2.002 pacients ingressats. Es tracta d'una xifra que no s'assolia des del mes d'agost de 2021, en plena cinquena onada. A diferència de la situació de fa sis mesos, en aquesta ocasió la pressió hospitalària no és tan forta en les UCI. En les darreres hores han ingressat 4 pacients més a les unitats de cures intensives catalanes, deixant un total de 471. Un nombre alt, tanmateix tenint en compte l'explosió de contagis es tracta d'una xifra que se sosté en el temps i pateix pocs canvis, relativament.