Daniel Prieto-Alhambra, investigador de la Universitat d'Oxford, se suma a la multitud de veus de la comunitat mèdica que demanen que la vacuna d'AstraZeneca s'administri als més grans de 55 anys a Espanya. El ministeri de Sanitat li costa rectificar, malgrat fer-ho els altres companys seus de la Unió Europea i recomanar-ho la mateixa OMS. S'hi nega de forma reiterada, també tot i les veus des de dins, començant pel secretari de Salut Pública a Catalunya, Josep Maria Argimon, que ho reclama i confia que acabaran canviant de parer perquè hi ha estudis que evidencien la seva seguretat i eficàcia.

“Espanya és un dels pocs països del món en què s’està vacunant més gent jove que gent gran. És un gran despropòsit”, ha declarat Prieto-Alhambra a Catalunya Ràdio. De fet, en aquests moments és l'únic país europeu on no s'està administrant la vacuna d'AstraZeneca als més grans de 55 anys. I avisa que "s'està quedant sola quan es nega a posar-la" a aquest col·lectiu. De fet, si mirem xifres absolutes de vacunació a l'Estat, ja s'han subministrat 4.059.320 dosis de les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca. Això representa el 72,7% de les distribuïdes, que ascendeixen a 5.583.955 unitats. I la població que ja ha rebut les dues dosis amb prou feines arriba al 2,72%. D'aquestes dades, l'ordre de vacunació té una lògica sanitària. Per exemple, prioritat a les residències i els sanitaris. Ara bé, és dins de cada col·lectiu on al final s'imposa l'edat.

Així doncs, les persones del grup 3 comencen abans i són les que han nascut entre l'any 1966 i el 2003, entre 18 i 55 anys. Reben la d'Astrazeneca i ho fan abans que altres col·lectius de risc. El grup 5, posterior al 3, són persones de 80 o més anys, nascudes el 1941 o abans. Després venen els de 70 a 79 anys, nascudes entre el 1942 i 1951. I per acabar, les de 60 a 69 anys, nascudes entre el 1952 i el 1961. Aquests, hauran d'esperar-se a vacunes com la de Moderna o la de Comirnaty. El doctor no creu que no canviar la decisió es degui a la prudència i avisa que "Espanya s'està quedant sola". I també critica que "sigui restrictiva" i "vagi tan lent" el subministrament.

En clau de futuribles, Prieto-Alhambra avisa que estem "en un moment massa inestable per fer prediccions" però confia amb "la paciència de la ciutadania" perquè a mitjà termini "hi ha esperança". També reitera que s'han de seguir els protocols marcats i no pensar més enllà. Per exemple, trencant falsos mites: "No té cap sentit prendre's un Paracetamol" abans de vacunar-se amb la d'AstraZeneca. 

L'OMS també contradiu Espanya

Des de l'OMS, l'informe sobre aquesta vacuna també tanca files: "Les dades  indiquen que la vacuna és segura per a aquest grup d’edat. El risc de malalties greus i mort per coronavirus augmenta fortament amb l'edat. Els adults majors s’identifiquen com un grup prioritari al full de ruta de priorització. Aquesta priorització és compatible mitjançant el treball de modelització de l’impacte de la vacuna, fins i tot per a l’eficàcia de la vacuna que és substancialment inferior a l’observada en adults més joves administrats AZD1222. Tenint en compte la totalitat de les proves disponibles, l'OMS recomana la vacuna per a ús en persones majors de 65 anys". 

En el cas de mares en període de lactància "s'espera que sigui efectiva la vacuna de la mateixa manera que amb la resta d'adults. Es desconeix si AZD1222 s’excreta a la llet humana" i veu "poc probable que suposi un risc per al nen que alleta".