L'OMS ha emès el seu informe sobre la vacuna d'AstraZeneca i, contràriament al que s'ha decretat des de la Comissió de Salut Pública espanyola del Ministeri de Sanitat, l'organisme internacional sí la recomana als majors de 65 anys: "Com que un nombre relativament petit de participants de 65 anys o més van ser reclutats als assaigs clínics, hi va haver pocs casos de Covid-19 a la vacuna o al grup control en aquesta categoria d’edat i, per tant, l’interval de confiança en l’estimació d’eficàcia és molt ampli".

A més, l'OMS també espera que aquesta confirmació encara sigui més segura en els pròxims dies: "Aviat s'esperen estimacions d’eficàcia més precises per a aquest grup d’edat, tant dels assaigs en curs com de l’eficàcia de la vacuna estudis en països que utilitzen aquesta vacuna. Les respostes immunes induïdes per la vacuna en persones grans estan ben documentades i similars als d'altres grups d'edat. Això suggereix que és probable que la vacuna sigui eficaç en persones grans".

L'informe tanca files: "Les dades  indiquen que la vacuna és segura per a aquest grup d’edat. El risc de malalties greus i mort per coronavirus augmenta fortament amb l'edat. Els adults majors s’identifiquen com un grup prioritari al full de ruta de priorització de l’OMS SAGE. Aquesta priorització és compatible mitjançant el treball de modelització de l’impacte de la vacuna, fins i tot per a l’eficàcia de la vacuna que és substancialment inferior a l’observada en adults més joves administrats AZD1222. Tenint en compte la totalitat de les proves disponibles, l'OMS recomana la vacuna per a ús en persones majors de 65 anys".

La decisió de l'Estat espanyol havia generat disconformitats dins el mateix Ministeri, però la negativa a subministrar-la a les persones grans s'ha multiplicat en altres països de la Unió Europea. En el cas d'Espanya, s'ha establert en edats dels 18 als 55 anys. Les autoritats sanitàries d'Àustria, Suècia i Polònia van fer anuncis similars i el ministre de Salut de Bèlgica va dir que la vacuna, de moment, només s'administrarà a persones menors de 55 anys. El mateix ha fet Itàlia.

A qui no la recomana?

En canvi, l'OMS sí que especifica els grups de persones en què la vacuna no es pot subministrar: a menors de 18 anys, ja que "no hi ha seguretat de la seva eficàcia". Tampoc en dones embarassades, ja que hi ha "dades insuficients per avaluar l’eficàcia de la vacuna o els riscos associats a la vacuna durant l’embaràs". En el cas de mares en període de lactància "s'espera que sigui efectiva la vacuna de la mateixa manera que amb la resta d'adults. Es desconeix si AZD1222 s’excreta a la llet humana" i veu "poc probable que suposi un risc per al nen que alleta".