La primera de molts milions de dosis de la vacuna enfront de la Covid-19 d'AstraZeneca ha començat a arribar a països d'ingressos baixos i mitjans a tot el món a través de la iniciativa multilateral COVAX, que representa els primers passos per a complir amb l'objectiu d'oferir un accés més equitatiu de la vacuna. Tot i això, el gran desplegament es preveu en les properes setmanes.

Els primers enviaments es van realitzar a finals de la setmana passada amb destinació a Ghana i Costa d'Ivori, i està previst que comencin a arribar aquesta setmana a països com Filipines, Indonèsia, Fiji, Mongòlia i Moldàvia. Aquest subministrament representa la primera vacuna contra el coronavirus per tots aquests països. L'objectiu és arribar-ne a 142 amb centenars de milions de dosis de la vacuna en els pròxims mesos. Tot i que AstraZeneca no determina el calendari exacte.

La majoria d'aquestes dosis, fabricades per AstraZeneca i el seu soci autoritzat Serum Institute of India, es destinaran a països d'ingressos baixos i mitjans. Pascal Soriot, president executiu de AstraZeneca, ha assenyalat que "aquests primers passos cap al compliment de la resposta d'emergència significa que milions de persones, sense importar el nivell d'ingressos del seu país, aviat estaran protegides contra aquest virus mortal".

Seth Berkley, president executiu de Gavi, ha assenyalat per part seva que "l'accés global i equitatiu a les vacunes només és possible quan els sectors públic i privat treballen junts". Nou mesos després del primer acord, es comencen a lliurar les primeres dosis als que més les necessiten.

Els enviaments de vacunes s'han assignat d'acord amb el Marc d'assignació de COVAX, que determina el volum per país participant en funció d'una sèrie de factors, incloent-hi la preparació per fer front des dels centres de salut, les autoritzacions reglamentàries nacionals i els plans nacionals de vacunació establerts. 

En paral·lel a l'OMS

El subministrament també segueix el recent llistat d'ús d'emergència presentat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la immunització activa en persones de 18 anys i majors. AstraZeneca va ser la primera companyia farmacèutica global en unir-se a COVAX el juny del 2020. Cal recordar que la vacuna pot ser emmagatzemada, transportada i manejada en condicions de refrigeració normals durant sis mesos.

En paral·lel, el programa dirigit per la Universitat d'Oxford, AstraZeneca està duent a terme un assaig clínic molt extens als Estats Units i a nivell mundial. En total, la Universitat d'Oxford i AstraZeneca esperen reclutar fins a 60.000 participants a tot el món.

La vacuna ha rebut l'autorització de comercialització condicional o ús d'emergència en més de 50 països dels sis continents, i amb la recent Llista d'ús d'emergència presentada per l'OMS accelera el camí per al seu accés a més punts del planeta.