Joan-Antoni Mateo, president del Patronat de la Fundació Jaume Fiella de Tremp, ha afirmat que "en cap moment" els residents han quedat desatesos i ha afegit que així quedarà palès en les al·legacions que faran arribar a Salut amb relació als requeriments que s'han anunciat. Mateo ha dit que quedarà clar que han "actuat correctament".

El president del Patronat ha manifestat que tenen voluntat de transparència i de col·laborar amb l'Administració i la Fiscalia per facilitat tota la informació que necessitin. Mateo ha narrat que el primer positiu es va detectar el dia 19, Salut els va comunicar el dia 26 que una entitat assumia la direcció del centre i el dia 28 era canviada per l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).

Els positius van augmentar exponencialment

Mateo ha explicat que el nombre de positius en 48 hores va augmentar de manera exponencial, afectant gran part del personal i ha parlat d'"impossibilitat de poder contractar nous treballadors", malgrat que assegura que ho van intentar per tots els mitjans. Aquest fet va generar una situació de "gran estrès" a la residència pel "sobreesforç" que van haver de fer alguns treballadors.

Recordar que el brot de Covid-19 que afecta la Residència Fiella de Tremp ha provocat la mort de quatre persones més entre aquest dilluns i diumenge. D'aquesta manera, segons dades de Salut, s'ha passat de 49 a 53 defuncions des de l'inici del brot, que afecta 81 residents i 42 treballadors positius amb el virus. Del total d'usuaris amb coronavirus, n'hi ha 12 que han estat traslladats a l'Hospital del Pallars.

El Departament va intervenir el centre el passat 28 de novembre després de detectar una "situació descontrolada", acusació que el patronat de la residència va negar el cap de setmana passat a través d'un comunicat.

La Fiscalia ha insistit aquest dilluns a demanar documentació al Departament de Salut per comprovar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus que ja ha causat 53 morts a la residència de Tremp. La setmana passada van fer la petició als tècnics d'Inspecció del Departament, però no han obtingut resposta.

És per això que el ministeri públic ha tornat a demanar la informació aquest dilluns, directament a la responsable dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny. De moment, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni judicialment. Des del 28 de novembre, el centre és gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Actualment 81 residents i 42 treballadors són positius de covid-19.