La Fiscalia de Lleida ha obert una investigació per determinar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus que de moment ha causat 42 morts a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà) des del passat 19 de novembre

El ministeri públic demanarà aquesta setmana al Govern la documentació per acreditar el procés d'actuació del centre de gent gran. De moment, però, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni davant dels jutjats. Actualment en aquest equipament de la tercera edat hi ha 92 residents i 42 treballadors amb la Covid-19, segons les dades facilitades pel Departament de Salut.

Centre intervingut

Davant la gravetat, la conselleria, a través de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), va intervenir el centre el 28 de novembre passat, després que la setmana anterior els casos pugessin de 57 a 150. Ara la residència funciona com un hospital, amb tres torns de metges i infermeres. Amb la intervenció, les dotacions de personal necessari al centre residencial les ha aportat la nova gestora i el personal del centre ha quedat sota la seva direcció, que es coordina amb l'Hospital Comarcal del Pallars.

El brot de Covid-19 a la residència va obligar a traslladar a un alberg els pacients de llarga estada que, fins ara, estaven ingressats a l'Hospital Comarcal del Pallars, situat en aquesta localitat. 

Trasllat malalts de l'hospital de Tremp a un alberg /ACNTrasllat de malalts de l'Hospital Comarcal del Pallars a un alberg de Tremp / ACN

Nou cribratge

Dilluns 14 de desembre està previst que es faci un segon cribratge poblacional voluntari i gratuït per a detectar nous casos asimptomàtics a la capital del Pallars Jussà. Durant la primera setmana de cribratge es va comptar amb una elevada participació de la població i es van conèixer casos de positius asimptomàtics que "sense el cribratge, no s'haguessin detectat". Així del 14 al 18 de desembre els professionals sanitaris s'instal·laran al pavelló del Casal de Tremp per realitzar les proves a totes les persones interessades. 

Imatge principal, l'exterior de la residència de gent gran de Tremp afectada pel brot de coronavirus / ACN